Kit simplu pentru fotografie macro

Kit simplu pentru fotografie macro

       De cand am migrat cu fotografia pe FUJI , am ramas fara obiectiv de MACRO .Desi FUJI are niste obiective MACRO superbe , fotografiez macro doar ocazional si nu se justifica investitia intr un obiectiv dedicat, asa ca am apelat la o alternativa clasica si ieftina. Acest articol se adreseaza incepatorilor si amatorilor.
     Kitul  minimal este format dintr un obiectiv cu distanta focala mai mare sau egala cu 50 , cit mai luminos posibil , un set de inele macro si o sina pentru focus , in cazul meu produsa de Novoflex .
Inelele macro au rolul de a face ca obiectivul sa focalizeze la o distanta mai mica decit cea pentru care a fost construit , cu cit folosim mai multe inele , cu atat focalizeaza mai aproape. Cu cit punem mai multe inele cu atat pierdem mai mult din lumina care ajunge la senzor , asta este motivul pentru care trebuie sa alegem un obiectiv luminos.
       Inelele de macro trebuiesc cumparate pentru montura obiectivului folosit , trebuie de stiut ca unele inele permit folosirea in continuare a autofocusului, altele nu . In cazul de fata folosesc niste inele de la PORST pentru montura M42 . ( De aceea in configuratia mea mai apare un adaptor in plus , M42- Fuji X )
       Dupa ce montam inelele intre aparat si obiectiv ,daca vrem focalizare manuala , montam aparatul pe sina de focus . Sina de focus ne ajuta sa focalizam manual mai bine , cu ajutorul ei creste precizia , focalizarea se face in trepte mai mici .Facem o focalizare de baza , mai grosiera din inelul de focus al obiectivului apoi pentru focalizarea fina folosim rotita de pe sina de focus.
       Completam kitul cu un trepied si eventual cu o telecomanda pentru o declansare a aparatului fara trepidatii. Daca nu avem , folosim functia de temporizare din aparat cand declansam. Daca aparatul are si oglinda , atunci e bine sa setam blocare oglinda pe ON , aparatul muta oglinda inainte de declasansare si trepidatiie dispar.
       Initial am vrut sa fotografiez o furnica dar era prea iute pentru mine , apoi am ales o insecta mai letargica   , cu o morfologie bizara , dar  care  era miscata de vant . Vantul mi a afectat toate imaginile , intr o masura mai mica sau mai mare.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.