Biserica de lemn din Boroaia , Suceava – 1808

Biserica de lemn din Boroaia , Suceava – 1808
biserica din Boroia
biserica de lemn din Boroia

.      Biserica de lemn din Boroaia a fost construită în anul 1808 de catre preotul Petru , ajutat și de locuitorii satului, cand vechea biserica devenise neincapatoare . Ea se află în cimitirul satulu si are  are două hramuri: Sfintii Apostoli Petru si Pavel (29 iunie) si Adormirea Maicii Domnului ( biserica fiind sfințită la 15 august 1808 ,de ziua hramului).

.    Pe spatele pomelnicului de lemn al bisericii se află pictată următoarea inscripție: „Pomelnicul preotului Ioan și al tatălui său preotul Petru care au fost întâi ctitor și singur stoler la facerea bisericii din Boroaia, durată din nou la anul 1808 august în 15, care atunci s-au și sfințit”. Din această inscripție, istoricul de artă Nicolae Stoicescu a dedus că preoții Petru și Ioan ar fi ctitorii bisericii, în timp ce Gh. Bratiloveanu și Mihai Spânu au susținut că preotul Petru ar fi singurul ctitor. (preluare text de pe Wikipedia )

foto0194

.       Altarul bisericii a fost pictat în 1808 de Chiril Zugravul, în tehnica tempera, chiar pe bârnele de lemn. Pe peretele despărțitor dintre naos și pronaos se află o icoană a Maicii Domnului, pe care s-a descifrat următoarea inscripție: „Această sfântă icoană s-a pictat de mine pictorul Chiril spre pomenirea veșnică, la anul 1807″ .(sursa  Wiki)

.     Desi biserica a fost revopsita in interior la inceputul secolului XX  ,pictura din altar s a pastrat.

biserica de lemn din Boroia
foto0171

Biserica de lemn din Boroaia

scurt istoric al satului :

Deoarece în catastiful sămilor tuturor mănăstirilor din țară din 1742 satul nu apare, el figurând de abia în cartografia rusească din 1774, se poate deduce că satul Boroaia a fost fondat în perioada 1742-1774 de către locuitori refugiați din Transilvania care au lucrat ca panțîri în slujba isprăvniciei. Transilvănenii s-au stabilit pe moșiile mănăstirești de aici cu învoiala stareților, probabil după răscoala grănicerilor din Năsăud din 1762. Ei au avut o căpetenie cu numele de Bora, după moartea căruia a rămas ca birnică soția sa, Boroaia (femininul lui Bora). Numărul refugiaților din Transilvania a crescut ca urmare a emigrărilor masive de după Răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan (1784).

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, în satul Boroaia a fost adusă o biserică de lemn din satul Râșca. Aceasta a devenit cu timpul neîncăpătoare și a fost strămutată ulterior în satul învecinat Praxia ( se afla de asemena  pe www.blogprinvizor.ro)

biserica_boroia_9

biserica din Boroia

biserica_boroia_3

localizare :

fullscreen-capture-10232016-111653-am

principalele  surse de documentare   :

Gheorhe  Bratiloveanu, Mihai Spânu -„Monumente de arhitectură în lemn din Ținutul Sucevei”

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Boroaia

 

8 Comments

  1. -X-

    Bun revenit !

    Biserica are un exterior mai deosebit si, nu as putea spune exact de ce, ma duce cu gandul la bisericile din Finlanda 🙂

    • am revenit in forta cu fotografii din 2014 🙂 . mersi de vizita X-ule ! probabil din cauza turlelor neobisnuite , care dau senzatia de etajare cumva .

  2. Petrescu Ion

    În aceasta Sfânta Biserica părinții mei m-au botezat in credința ortodoxa În iarna anului 1952.In cimitir își dorm somnul de veci în așteptarea învierii părinții Butnaru Toader și Natalia. Veșnica lor pomenire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.