Biserica de lemn din Dumbrava 1872 Granicesti Gaureni – Suceava

biserica_dumbrava_gaureni

.       Biserica “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” datează din anul 1872, fiind ctitorie a lui Vasile Zorniciuc.  “Ultimele date pe care le avem sunt din anul 1955, când lăcaşul de cult a fost resfinţit de vrednicul de pomenire mitropolit Sebastian Rusan. Între anii 2009-2011, prin dragostea credincioşilor şi a unor oameni de bună credinţă din satul Bosanci, s-au realizat lucrări de renovare a bisericii. De asemenea, s-a ridicat o casă socială pentru agapele frăţeşti. Filia Dumbrava a parohiei Româneşti este misionară, având 50 de case”, preot paroh Marius Balan. Unele surse indica existenta unei biserici de lemn in satul Dumbrava la 1742 , poate ca este vorba chiar de aceasta biserica , batranii din satul Granicesti , stiu ca biserica din Gaureni(Dumbrava) este mai veche decit a lor (1758). Biserica mai are hramul Bunei Vestiri .

biserica_dumbrava_gaureni

Biserica de lemn din Dumbrava-Găureni este construită în totalitate din bârne de stejar. Ea se sprijină pe un soclu din piatră de râu. Pentru a proteja edificiul de intemperii, pereții din bârne au fost placați cu scânduri înguste de culoare albă, dispuse vertical la partea inferioară și orizontal la partea superioară.

Biserica are un acoperiș înalt, cu streașină largă și cu pante repezi. Învelitoarea acoperișului este confecționată din tablă zincată. Deasupra naosului se înalță o turlă octogonală. Aceasta este învelită complet în tablă, iar în vârful ei există o cruce. Alte două cruci sunt dispuse în extremitățile de est și de vest ale coamei acoperișului.

Monumentul are formă de navă, fără contraabsidă și cu absida altarului de formă pentagonală și decroșată față de restul corpului construcției. Accesul în interior se realizează pe o ușă masivă din lemn dispusă în peretele sudic.

În interior, biserica este împărțită în trei încăperi: pronaos, naos și altar. Pronaosul are o formă dreptunghiulară, iar în peretele sudic se află ușa de intrare. Naosul are tot formă dreptunghiulară, iar în pereții de nord și de sud sunt dispuse simetric două ferestre dreptunghiulare. Absida altarului este decroșată și are formă pentagonală. Ea are două ferestre de dimensiuni mai mici decât cele din pereții naosului: una în peretele sudic, de formă pătrată, și alta în axa absidei, de formă dreptunghiulară.

Accesul din pronaos în naos se face printr-un gol de trecere. Lăcașul nu este pictat pe interior, pereții de lemn fiind vopsiți în culoarea albă și decorați cu icoane atârnate.

Din punct de vedere arhitectural, acest edificiu se aseamănă cu Biserica de lemn din Grănicești, fiind însă de dimensiuni mai reduse. preluare text http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Dumbrava,_Suceava

Biserica Dumbrava Gaureni

biserica_dumbrava_gaureni_catapeteasma_2

biserica_dumbrava_gaureni_catapeteasma_3

Biserica Dumbrava Gaureni

IMG_9195_tonemapped

localizare :

[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.com/maps?q=+granicesti&hl=en&ie=UTF8&ll=47.809004,26.056137&spn=0.223429,0.528374&sll=47.197178,28.088608&sspn=0.226048,0.528374&hnear=Gr%C4%83nice%C5%9Fti,+Comuna+Gr%C4%83nice%C8%99ti,+Suceava,+Romania&t=m&z=12&iwloc=A width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

 

2 Comments

  1. Pana la urma, au gasit o solutie mai modesta decat picturile: icoanele nu arata deloc rau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.