Biserica din lemn Dorohoi , Vargolici 1779

biserica lemn Dorohoi
biserica lemn Dorohoi

„Aceasta Sfanta Biserica s-a inaltat intru cinstea si lauda Adormirii Precistei de Dumnezeu Nascatoare si Pururea Fecioara Maria, in zilele lui Constantin Moruzi V.v. leat 7287/1779 luna aprilie”.

Ctitorii bisericutei de lemn din Dorohoi sunt piosii „poporani” care in frunte cu preotii lor si-au construit-o din lemn deoarece starea lor economica era foarte modesta; stapanirea turceasca prin „uneltele” lor – fanariotii – ii „inglobeau” si pe fumul care iesea pe cos.
Acestea sunt informatiile oficiale despre ctitori pana in anul 2008 cand parintele Ifrim Catalin a descoperit in manuscrisele parintelui Dumitru Furtuna noi informatii, care prezinta ipoteza urmatoare: preotul Vasilie este ctitorul acestei biserici si in acelasi timp constructor, el insusi a cioplit barnele care alcatuiesc peretii bisericii.

text preluat de pe : http://www.bisericuta.piczo.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biserica din lemn Dorohoi , Vargolici

biserica lemn Dorohoi
biserica lemn Dorohoi

text preluat intrecral de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Dorohoi

La un moment dat biserica Sfântul Nicolae, ctitoria lui Ștefan cel Mare, nu a mai corespuns nevoilor duhovnicești ale enoriașilor, credincioși din partea de oraș unde se află astăzi bisericuța, și au construit lăcaș de închinare – bisericuța de lemn de astăzi ,care după spusa bătrânilor ar fi ridicată din lemnul tăiat de pe pădurea locului . Bisericuța este construită din bârne de stejar pe temelie de piatră, ridicată până la înălțimea de 1 metru, are legătura bârnelor „încheiate” pînă la bolțile de sus din pronaos,naos și altar formând un tot unitar, arătând construcția veche, solidă a veacurilor trecute, motiv pentru care a fost trecută în rândul monumentelor vechi naționale. Ctitorii bisericuței de lemn din Dorohoi sunt pioșii „poporăni” care în frunte cu preoții lor și-au construit-o din lemn deoarece starea lor economică era foarte modestă ;stăpânirea turcească prin „uneltele” lor fanarioții îi „înglobeau” și pe fumul care ieșea pe coș. La construirea bisericuței i s-a dat formă de corabie, cu pante repezi la acoperiș și având la exterior sculptat în bârnă de stejar un odgon de corabie, care simboliza speranța creștină. Bisericuța nu a fost pictată la exterior nici la interior, a fost vopsit interiorul în anii 1895, 1904 și 1919 ,când a fost „înoită” după „chipul” ei vechi de preotul econom stavrofor Dumitru Furtună.

Catapeteasma datează din 1794,după cum se află scris sub icoanele împărătești   „Această Sfântă Catapeteasmă s-a făcut prin osârdia lui Tănase Șoltuz ……..în 20.01.1794 ,zugrav a fost Ananiie de la Suceava”.”

Stilul picturii catapetesmei este cel bizantin, în ulei având caracteristicile sfinților ortodocși cu fețele subțiate de post și trăire duhovnicească, a fost spălată și lăcuită în anul 1895, când s-a aflat și inscripția de mai sus. Între obiectele de cult în afara de Sfântul Potir de argint aurit, care prezintă valoare artistică, altceva bisericuța nu are, valoroase sunt cărțile:Triodul din 1747,Evanghelia din 1812,Tâlcul Evangheliilor din 1805,Cele 9 cântări din 1815 etc.Cucernicii preoți și credincioșii ai bisericuței au râvnit neâncetat spre a împlini voia lui Dumnezeu și a-și apăra glia strămoșească, acest lucru îl dovedește semiluna așezată la baza crucilor crucilor de pe acoperișul bisericii, așa cum se obișnuia în timpul stăpânirii turcești care silea pe creștini să treacă la islam. Pavăza de apărare pentru a nu fi deznaționalizați a fost credința creștin ortodoxă și datina străbună, păstrată nealterată în sfintele locașuri și în sufletele strămoșilor noștri. La umbra bisericuței și cu sprijinul cucernicilor preoți a luat ființă Liceul de băieți nr.1, aflat lângă ea.Bisericuța se păstrează în starea de la început; a fost acoperită cu tablă peste șindrila de la început, în anul 1895, când s-au așezat și actualele ferestre, ulterior a fost acoperita cu draniță. În anul 1970 bisericuța a fost închisa până în anul 1995, când a fost numit preotul Ifrim Catalin slujitor la această biserică. A fost începută lucrarea de restaurare a bisericii, au fost reconstruite clopotnița și pridvorul; a fost restaurată catapeteasma; a fost înzestrată biserica cu mobilier bisericesc (strane,mese), icoane, veșminte; au fost curățați pereții interiori de straturile succesive de vopseaua care se înnegrise; în exterior a fost amenajat trotuarul din jurul bisericii; în față a fost pusă piatră; a fost inzestrata biserica cu obiecte de cult (cristelniță, cădelniță, evanghelie, vase liturgice, dvera, prapuri, lumanărar, covoare, cărti de slujbă, strana cântărețului, chivot, acoperăminte pentru Sfânta Masă, covoare, sfesnice, candelabre); a fost refăcută instalația electrică, a fost asigurată sonorizarea; s-a instalat o alarmă; s-a acoperit biserica, clopotnița și crucea din curtea bisericii cu draniță. Astăzi bisericuța de lemn, prin modelul construcției și tăria ei ne arată și va arăta generațiilor viitoare vechea arhitectură a bisericilor și modul ingenios de lucru la aceste lăcașuri.

biserica lemn Dorohoi
biserica lemn Dorohoi

biserica lemn Dorohoi

biserica Vargolici 2010localizare :

[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.ro/maps?q=dorohoi&hl=ro&ie=UTF8&ll=47.956824,26.400146&spn=1.859578,4.22699&sll=46.750212,25.5336&sspn=0.951296,2.113495&hnear=Dorohoi,+Municipiul+Dorohoi,+Jude%C8%9Bul+Boto%C8%99ani&t=m&z=9 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

8 Comments

  1. multumesc !
    am pus link-ul dumneavoastra si pe prima pagina.

  2. iul ciubotaru

    A vorbi despre biserica Vargolici fara a spune nimic despre istorisa locasului e un act imatur///pozele sunt graitoare, ce-i drept, insa……….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.