Biserica de lemn din Povergina (Povârgina) – 1782 – judetul Timis

biserica_povergina_3_resize1

.     Satul Povergina este situat la 10 km nord-vest de Făget, în mijlocul unor dealuri acoperite de codri seculari. Localnicii folosesc numele „Povârgina”.Legenda spune ca biserica a fost ctitorita de un satean pe nume Ion Constantin Medescu, care intr-o duminica a gasit in drum spre casa o comoara fabuloasa ,drept multumire pentru norocul care a dat peste el, a ctitorit o biserica in anul 1782 ,pina la acea data nefiind biserica in micul sat  Biserica poarta hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” si  a fost pictata in interior  de Gheorghe Diaconovici in anul 1785, acelasi care a pictat si biserica din Batesti.Lacasul de cult pastraza usile si ferestrele vechi, iar invelitoarea acoperisului este din sindrila, precum turnul de pe pronaos si micul bulb de inspiratie baroca de deasupra. Interiorul adaposteste stranele si scaunele originale, cioplite din barda.

biserica_povergina_2_resize

Ușile sunt cele originale. Ușa de la intrarea de vest realizată din lemn esteacoperită cu scândură parchetată dispusă în formă de romb. Ușa de la intrarea de sud este realizată asemănător, având în plus ținte metalice lucrate la forjă.Edificiul prezintă patru ferestre originale, una pe peretele sudic, în dreptul naosului, una pe peretele nordic, tot în dreptul naosului și două de mici dimensiuni pe laturile altarului. Pronaosul este tăvănit, acoperit cu scândură, iar pronaosul este acoperit cu boltă semicilindrică longitudinală acoperită cu scândură. ( text preluat , identic pentru urmatoarele 2 paragrafe ,de pe   http://istoria-artei.blogspot.ro/2013/02/biserica-de-lemn-din-povergina.html )

Pictura bisericii din Povergina este foarte deteriorată, distingându-se doar câteva scene în naos și altar. În tindă, portretul ctitorului Medescu, menționat de către Nicolae Săcară, nu a rezistat trecerii timpului. Istoricul îl descrie în felul următor: „Orientat trei sferturi către ușă, ctitorul apare înveșmântat în straie de sărbătoare. Pe spate poartă o șubă de dimie albă, paspolată cu negru la guler, buzunare și pulpană. Sus se vede gulerul cămășii albe decorată cu broderie, cu vestă albă tot din dimie și cu nasturi de argint aurit. Brâul este din piele maronie cu catarame metalice. Personajul poartă cioareci croiți tot din dimie albă, decorați cu fireturi negre, strânși pe picior, încălțat cu cizme negre, înalte. Prețios document etnografic, îmbrăcămintea ctitorului sugerează starea social a unui țăran înstărit. Prezentat într-o poziție degajată, cu o mână în șold și cealaltă înfiptă în chimir, cu o privire sigură și cu o schiță de zâmbet pe buze, portretul vădește o tehnică apropiată de a picturii de șevalet”.

biserica_povergina_11_resize

În altar, deasupra proscomidiei, se afla o inscripție care indică faptul că pictura a fost realizată de Gheorghe Diaconovici, cel care un an mai târziu a pictat interiorul bisericii din Bătești: „Această Sfântă beserică de nou s-au făcut și s-au împodobit precum se vede sub stăpânirea împăratului Iosef alu doilea prin blagoslovenia Preasfântului Episcop al Timișorii C…, fiind protopop Petru Petrovici al Sărazului, iar preot paroh Ioan Ioanovici din Fă(get?), iară ctitor Ion Medescu ce s-au numit Constandin și Dumitru Chiricescu, fiind chenez Pătru Păcurari, ajutând și Petru Danakovici din Fabric, s-au sfințit în anul 1782 septembrie 25 și au zugrăvit eu Georgie Diaconovici din Verșeț sau din Srediște. 782”.

biserica_povergina_8_resize

localizare :

surse pentru text :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Pov%C3%A2rgina

http://www.infopensiuni.ro/cazare-faget/obiective-turistice-faget/biserica-de-lemn-din-povergina_2829

http://istoria-artei.blogspot.ro/2013/02/biserica-de-lemn-din-povergina.html

[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.com/maps?q=Povergina,+Jude%C8%9Bul+Timi%C8%99,+Romania&hl=en&ie=UTF8&ll=45.882361,22.134705&spn=1.932993,4.22699&sll=37.0625,-95.677068&sspn=68.596606,135.263672&oq=povergina&hnear=Povergina,+Ora%C8%99ul+F%C4%83get,+Jude%C8%9Bul+Timi%C8%99,+Romania&t=m&z=9 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.