Biserica Peri – Sapanta si o poveste romaneasca

Pe malul drept al Tisei , in localitatea Peri ,pe pamantul Dragoiestilor , la inceputul secolului XIV sau dupa unii chiar in secolul XIII , se infiinteaza o sihastrie, intretinuta de strabunii lui Dragos, protector fiind  Arhanghelul Mihail . In prima jumatate a  veacului al XIV-lea comunitatile isihaste de pe Tisa Superioara s-au grupat la Sihastria Peri.

Tot cam atunci , Bogdan Voda ,voievod de Maramures , intra pe paminturile Moldovei , si-l alunga pe BALC , fiul lui SAS si nepot al lui Dragos , care era vasal  al regelui Ungariei si intemeiaza Moldova suverana . Regele Ungariei ia toate domeniile lui Bogdan si le daruieste lui Balc si ridica neamul Dragoiestilor la rang mare in Maramures , identic cu al celor de neam nobil  unguresc,veniturile Dragoiestilor nefiind impozitate . Cind aflu acest lucru , si amintindu-mi ca Dragos nu a fost  intemeietorul Moldovei , ci doar a ocupat-o in numele regelui ungur , capat o antipatie fata de neamul Dragoiestilor , pe care il consider neam de supusi si de vanduti . Greseala mea are proportii cosmice .

Dupa venirea lui Bogdan Voda la tronul Moldovei, fratii Balcu si Drag au condus Tara Maramuresului, ca voievozi, vreme de 30 de ani. Luandu-l ca exemplu pe Bogdan, au vrut sa intemeieze si ei, la nord de Carpati, o tara romaneasca suverana . Lupta lor cea mare a fost pentru pastrarea si impunerea ortodoxiei . ei au daruit manastirii Perii Maramuresului  bunuri si terenuri si au ridicat o biserica din piatra iar in 13 august 1391, la cererea lor,cu acordul patriarhului Antonie al IV-lea al Constantinopolului , manastirea e ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala cu drept de jurisdictie asupra bisericilor din opt tinuturi , si  timp de 312 ani aici si-a avut sediul Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului.

Cele opt tinuturi care s-au aflat sub jurisdictia Stavropighiei de la Peri au fost: Maramuresul, Salajul, Arva, Ugocea, Beregul, Ciceul, Ungurasul si Almasul Bihorean. Pe 13 august 1391, printr-o diploma patriarhala, Manastirea Peri a fost instituita cu atribute episcopale, avandu-l ca intai episcop pe Simion Moldoveanul.

La Săpânţa-Peri a existat de asemenea una din scolile de caligrafie insemnate din Romania, aici au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voroneţean si Faptele Apostolilor.

Manastirea Peri a fost distrusa si desfiintata in 1703 in timpul rascoalei antihabsburgice a lui Francisc Rakoczi al II-lea.

biserica peri

noua biserica Peri – Olympus e510 2008

Astazi localitatea Peri apartine Ucrainei  , dar pe malul sting al Tisei cit mai aproape de vechea asezare , linga Sapanta , s-a construit o biserica din lemn care sa aminteasca de vechea manastire si episcopie

Prin darurile generoase ale unei  familii de  ctitori si prin stradania preotului Grigore Lutai, linga Sapanta  s-a ivit , intr-un frumos parc dendrologic ,cea mai inalta biserica de lemn din Europa, atingand 75 metri de la pamant spre cer. Crucea din varful turlei are 7,50 metri inaltime si o greutate de 430 kg.

Constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Dorel Cordoş de catre mesterul Ioan Ştiopei zis Buga din Bârsana.

referinte :

http://www.artline.ro/De_la_Peri_la_Sapanta-8908-1-n.html

http://www.hoinari.ro

localizare :

[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.com/maps?q=M%C3%A2n%C3%A3stirea+Peri-S%C3%A3p%C3%A2nta,+Maramure%C8%99,+Romania&hl=en&ie=UTF8&ll=47.983488,23.700256&spn=0.92931,2.113495&sll=47.814999,24.060059&sspn=0.93234,2.113495&oq=peri,+Maramure%C8%99,+Romania&hq=M%C3%A2n%C3%A3stirea+Peri-S%C3%A3p%C3%A2nta,&hnear=Maramure%C8%99,+Romania&t=m&z=10 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

8 Comments

  1. harlau625

    Felicitari pentru modul de realizare a blogului si subiectele tratate. Ma voi inspira din temele dv. pe care le voi trata in blogul meu. Cu respect!

  2. multumesc .!. sa-mi spuneti cum se numeste blogul dumneavoastra

    Aha .. l-am gasit 🙂

  3. De fiecare data cand vad o noua postare pe blogul dumneavoastra simt o bucurie boema. Sper sa ajung si eu in Maramures cat de curand ca inca nu am pus piciorul pe acest plai.

  4. fain spus … senzatia asta o am si eu cind vizitez blogul X-ului . eu am ajuns in Maramures cam tarziu si pe fuga , nu cred sa patesti si tu asta ptr ca am auzit ca esti un spirit cercetator si mai esti si exagerat de tinar :).

    cind am vazut aprecierea asta din partea ta , m-am inscris la WTA sa aflu si eu mai multe despre cei care ma viziteaza, si am dedus asa : in medie cam 100 de vizitatori unici cu 200 de vizite , ceea ce pentru mine inseamna mult , ptr un blog cu pretentii, zero.

    100 !destul de mult si oarecum neasteptat dar m-am uitat la o statistica interesanta , durata vizitelor ,auzi tu :

    75 la suta au durata vizitei sub o secunda !! 🙂 cum de reusesc sa o stearga asa repede , nu-mi imaginez 🙂

    deci din suta aia raman 25 de unici intre 1 min si 60 min , ma declar multumit 🙂

  5. elena agachi

    Superba armonie a constructiei! Frumoase fotografii! Craciun fericit!

  6. dumitruagachi

    E foarte ingenioasa alcatuirea din doua materiale „pure”, piatra temeliei (are conotatzia intemeierii)si verticala aproape de necuprins, lancea de lemn catre cer! Sarbatori frumoase! La multi ani!

  7. Elena

    Craciun cu bine, la multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.