Aparate foto de colectie mai rare

Aparate foto de colectie mai rare
Frankonia Robinette 1950
 In acest articol evidentiez aparatele din colectia mea care sunt mai greu de gasit pe piata , mai ales la un pret rezonabil  . Nu am aparate prototip valoroase  , nici serii speciale scumpe limitate ca productie. , altele sunt atributele pentru care sunt rare aparatele si o le specific  individual . Unele au valoare mai mare , altele nu .
 Incep cu Frankonia Robinette , un aparat simplu si original,  construit de firma germana  Frankonia Kamerawerk in anul 1950 . A fost singurul aparat al firmei si a fost construit in doar citeva sute de  exemplare, in mai multe variante de butoane ,obiective si shuttere . In momentul la  care  scriu , acest aparat este aproape imposibil de procurat de pe piata obisnuita.
Frankonia Robinette 1950
  Exemplarul pe care il detin nu este in stare  buna , urme de corodare,lentila opaca , dar este acceptabil pentru colectie , trage filmul , shutterul functioneaza activat de pe lentila. Are si o particularitate care il face mai deosebit , este de culoare gri , majoritatea celor fabricate fiind negre. Interesant este faptul ca l am gasit cu un film in el fabricat de Kodak in anul 1982 !! dupa 32 ani de la constructia aparatului. Consider ca un Robinette in stare buna se vinde usor peste 1000 de euro.
Frankonia Robinette 1950
 Zenit 15 este o varianta a zenitului TTL fabricata de Belomo in anii 1984 si 1985 intr un numar de  4200 exemplare . Partea de metering pare sa fie modificata fata de TTL , deoarece foloseste 3   baterii in loc de 1 ca TTL.
zenit 15 Belomo pb 4110 din 1985
  Exemplarul pe care il detin este bun ca aspect , dar este nefunctional, o cortina nealinianta. Este varianta pe negru PB 4110 , fapt care il face si mai greu de gasit.
Locasul de baterie modificat fata de versiunea TTL
  Un aparat greu de procurat este si Cappelli Box 6×4.5 , singurul aparat construit de firma de consumabile si accesorii foto  Cappelli din Milano (in anii 1930 fuzioneaza cu Ferrania) . Aparatul nu este constructiv original , este  produs OEM de firma Fiamma din Florenta sau de Eho-Altissa din Germania , firma detinatoare a patentului. Exista putine exemplare construite cu acest marcaj.Aparatul nu apare in multe site-uri de istorie fotografica.
Cappeli 1932
   Fata de Zenit 4 care este  primul SLR rusesc cu leaf shutter, Zenit 5 are încorporat un motor electric de avans al filmului alimentat de 4 baterii reîncărcabile încorporate si devine in 1964 primul aparat din lume actionat de un motor electric . Construit in 11600 de exemplare , este foarte greu de gasit functional , mai ales motorul si cu dotarea initiala completa , cu incarcatorul de acumulatori original.
Zenit 5
  Exemplarul meu este aproape perfect , mint ca aspect , functional complet , am cutie , acumulatori originali , incarcator original , manual xeroxat. proba de functionare a motorului a fost facuta cu sursa profesionala de curent continuu.

  Moskova 1 sau Moskva 1 , este o copie ruseasca dupa Zeiss Ikon Ikonta 521/2 (prada de razboi), este o camera simpla , frumoasa si care facea fotografii f bune pe film 120. A fost inlocuita rapid de modelul  2 care avea avantajul unui telemetru. A fost fabricata in 30.000 de exemplare , o cantitate mica pentru un model din  URSS . Exemplarul meu este foarte bun si este varianta pe maro.
Krasnogorsk: Moscow (Moskva) Mod 1 1946-1949
   Firma O.P.L (Optique et Précision de Levallois) care era specializata in optica militara , a construit pentru uz civil un rangefinder care rivaliza cu Leica in toate aspectele , denumit  FOCA. Exemplarul pe care il am este un   OPL Foca *** (3 stele ) PF3 model 1  ,model care a fost construit intre 1947 si 1951 in 1200 exemplare .
OPL  Foca *** PF3 France model 1 1949
  Exemplarul  meu este in stare buna , vine cu un obiectiv de 35mm ,este  functional si este construit in 1949.
OPL  Foca *** PF3 France model 1 1949
   Bencini: Koroll III un model rar , din 1962 ,cunosc diferentele tehnice fata de  Koroll II dar nu mi dau seama cu ce este diferit de   Koroll 2 din 1963  . Este posibil sa fie o schimbare de nume , oricum , sub aceasta denumire sunt putine camere.
 Bencini: Koroll III 1962
Bencini: Koroll III
   Urmatorul aparat este un ADOX Adrette II construit oem de firma WIRGIN intre anii 1939-1940 , nu este foarte rar dar echiparea cu  care vine exemplarul meu si anume  obiectivul Schneider-Kreuznach 50mm 1:2 Xenon il face sa fie  greu de gasit si de 2, 3 ori mai scump decit variantele uzuale. Aparatul este functional tehnic , lentila este opaca.
ADOX Adrette II Camera Xenon 2 50 1939-1940
ADOX Adrette II Camera Xenon 2 50 1939-1940
   Urmatoarea camera este prima varianta de EDIXA REFLEX construita de WIRGIN in 1954 , au fost foarte putine exemplare fara bara metalica de ornament pentru syncro,este modelul care seamana cel mai tare cu versiunea initiala denumita Komet. Nu exista o catalogare precisa a primelor edixa reflex , exista multe confuzii .
Edixa reflex 1954
  Urmatoarele aparate sunt FED : FED 1 b este prima clona Leica inscriptionata NKVD si a fost produs intre 1935 si 1937 intr un numar de 47000 exemplare aproximativ .Exemplarul meu este complet functional.Este un model foarte "vanat" de colectionari.
FED (Type 1b) (NKVD) 1937
   Fed 2 A este primul model de productie a celui mai bun si fiabil aparat foto construit in Rusia . Varianta A s a produs in 93000 exemplare intre  1955 si 1956 si nu are selftimer sau sincroblitz.
FED 2 (Type a) 1955 1956
  Desi a fost produs in multe exemplare si este un aparat care nu prea s a defectat , cu constructie solida rezistenta in timp , este mai greu de gasit deoarece multi colectionari il considera un "must have" pentru colectia lor si nu l tranzactioneaza. La acest model numarul de serie incepe cu 00 sau un 0 .
FED 2 (Type a)
  Finetta Werke Saraber Finetta 99L este modelul de varf al celor de la Saraber cu extra  selector pentru viteze mici si echipat cu obiectiv macro Finon 2,8 45 . In Sua s a vandut sub numele Dito 99L. Greu de gasit , face parte din putine colectii.
Finetta Werke Saraber: Finetta 99L 1953
    Kiev 5 , cel mai avansat model Kiev , a fost construit intre 1967-1974 .Cantitatea exacta nu este cunoscuta , undeva intr 8000 si  50000, o plaja destul de larga. Principalul neajuns al aparatului a fost pretul foarte mare comparat cu FED urile si fratele Kiev 4.
Kiev 5 PA1050 35mm rangefinder camera. First Kiev with light meter in a body.
kiev 5
 Favor I un aparat fabricat de firma germana Dr Wöhler in 1950 , care se gaseste mai mult in Franta , deoarece a fost construit in regiunea Saar in timpul protectoratului francez .
Dr Wöhler: Favor (I) Docar obiectiv 2.8
   Zeiss Ikon Contaflex S Automatic BL , un Slr mai rar in versiunea  complet negru
Zeiss Ikon Contaflex S Automatic Black 1972
   Aparate rare sunt si aparatele romanesti produse de IOR , Optior si Orizont 1, 3 , in acest moment nu prea au mare cautare dar e posibil sa aiba pe viitor , mai ales Optior care se pare ca este o conceptie originala.
  Pentru acest articol am luat informatii de pe : wikipedia.org , collection-appareils.fr, www.sovietcams.com,https://sovietcameras.org

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.