SLR este de fapt un SL plus un R , SINGLE LENS plus REFLEX , aparatul are o singura lentila ,fereastra si foloseste reflexia luminii pentru vizualizarea in vizor.
Aceste aparate sunt mai mari , mai grele, mai zgomotoase, trepideaza in timpul declansarii, folosesc lentile mai mari . Pentru ce aceste sacrificii ? Ca sa avem ce nu am avut niciodata la un aparat foto : sa vedem in vizor exact ce o sa se impresioneze pe film , adica ce vezi aia primesti (la aparatele cu vizare laterala , verticala sau diagonala ceea ce se vede prin vizor difera de ce obtinem).
Deoarece intre subiectul de fotografiat si noi se afla filmul (sau dupa caz senzorul digital) , s a gasit solutia interpunerii intre obiectiv si film a unei oglinzi , care reflecta imaginea printr-un sistem de lentile (focus screen , condesator sau fresnel ) si/sau prisme catre vizor . In momentul declansarii oglinda este ridicata si lasa cale libera luminii catre film.

Arat acest concept prin tranformarea unui rangefinder rusesc Zorki C intr un aparat nou SLR numit Zenit ( de regula SLR uri sunt proiectate de la zero dar ne ajuta ca exemplu). Observam cocoasa care gazduieste pentaprisma si latimea crescuta in zona monturii pentru a face loc oglinzii. Fereastra din fata a vizorului dispare, la fel si ferestrele rangefinderului .

Cu ce sa nu confundam un SLR ? cu un aparat cu lentile interschimbabile. Nu orice SLR are obiectivul schimbabil (vezi Focaflex ,Zeiss Contaflex I si II , Kowa, Nikon Nikkorex 35, etc ) si nu orice aparat cu lentile interschimbabile este un SLR.
Fiecare SLR are o pentaprisma ? (pentaprisma corecteaza inversarile produse de oglinda ) Nu. Doar cele cu vizare orizontala , cele cu vizare verticala nu au nevoie, se numesc aparate cu waist-level deorece aparatul se tine la nivelul taliei si ne uitam in jos .
Unele aparate au vizorul schimbabil , in cazul de mai jos : Edixa.


Aparate SLR pe 35 au inceput sa fie proiectate la inceputul secolului XX in mai multe tari , Germania ,Elvetia, Rusia etc .(trebuie sa mentionez ca In Japonia si SUA erau deja SLR uri in productie pe film de format mare , de exemplu Graflex SLR , sau cu placi fotografice ,dar nu au devenit populare , in Europa , Hüttig avea in 1895 un box cu vizare reflex denumit Zeus )
Punctam ca remarcabili pentru SLR urile pe 35mm 3 ani :
* 1936 cand Ihagee a produs EKAKTA KINE primul slr pe film 35mm , avea waist-level .
* 1947 cand italienii lanseaza in productie Rectaflex , primul SLR cu pentaprisma ,
* 1949 germanii de la Zeiss Ikon lanseaza CONTAX S SLR cu pentaprisma si lentile fresnel . Acest aparat a devenit in viitor standardul SLR pe 35 mm.




Peste 20 de modele de camere EXAKTA au fost produse din 1936 până în 1969. Montura EXAKTA a fost utilizata de către Tokyo Kogaku în camerele lor TopCon . Carateristic primelor modele este prezenta parghiei de tragere a filmului si armare pe partea stanga si prezenta butonului de shutter tot pe stanga. Cele mai multe obiective construite pentru EXAKTA aveau excentric o prelungire a butonului de shutter iar unele aveau si un control al aperturii. Versiunea pentru export s a numit ELBAFLEX.





Seria EXA era versiunea mai simpla a lui EXAKTA , desi facuta in special pentru amatori ,era construita la standarde inalte de calitate a materialelor . Adevărata diferență este în obturator , in loc de focal plane cortina, oglinda face parte din obturator, așa că atunci când faceți o fotografie, oglinda se mișcă în sus pentru a bloca vizorul și filmul este expus, Un al doilea obturator este apoi coborât peste film pentru a termina expunerea în timp ce oglinda rămâne sus.Acest sistem nu permite timpi de expunere prea rapizi. (incepand cu Exa I ,obiectivele de kit nu erau prea grozave .)


Jos este tot un Exakta EXA 1A v4 dar cu obiectiv E. Ludwig Meritar 50 2.9 din 1964 si vizare cu Waist Level.


Exa II aduce modificari importante , shutter focal plane nou cu viteze de 1/250 , cortina din pinza , zona de focus in vizor cu split image , vizor fix .

EXA 1 b 1977 este continuarea de la Pentacon a cunoscutului EXA 1 A de la Ihagee .Daca Ihagee nu avea obiective proprii , Pentacon avea mai multe modele in portofoliu si a schimbat montura EXA in montura M42 pentru versatilitate, in rest camerele era identice , o mica modificare la levierul de armare.

In continuare aparate SLR produse de KW Germania , printre care si un Praktina IIa cu nostalgia vizorului clasic ,aparatul are 2 vizoare, o exceptie de la regula :).






Seria Edixa de aparate SLR de la firma Wirgin , a fost dedicata fotografilor profesioniști, au avut din start o serie de caracteristici tehnice avansate , cum ar fi viewfinder detasabil , montura M42 , viteze de până la 1/1000 și caracteristici in premiera , cum ar fi oglinzi cu revenire instantanee , un corp de dimensiuni relativ mici , celule de seleniu , înainte de mulți dintre producatorii competitori . Mai apoi , din anul 1963 , au aparut si modele cu 1/500 cum ar fi Edixa Kadett sau Edixa 500 destinate amatorilor. Mai jos , prima versiune cu numele Edixa : Edixa Reflex cu Isco Westanar 50 2.8 din 1954 , modelul care seamana cel mai tare cu primul SLR Wirgin denumit Komet. (s a renuntat la primul nume in urma unor litigii pe marca )







2 aparate Contaflex de la Zeiss Ikon , SLR uri cu leaf shutter ( fara cortina ), o gama produsa 2 decenii ,Contaflex II 862/24 1952 si Contaflex S Automatic BL (black) 1972 .





Din aceeasi gama cu leaf shutter , produsul conationalilor de Voigtländer , un model care a beneficiat de niste obiective de exceptie.Bessamatic a fost introdus de Voigtländer în 1959 pentru a concura cu Zeiss Ikon Contaflex și Kodak Retina Reflex (slr ul firmei americane se producea tot in Germania ). Primul obiectiv din lume cu zoom pentru 35 mm a fost realizat pentru sistemul Bessamatic si se numea Zoomar .


Trei modele de din seria Zenit de la KMZ , vanduta in zeci de milioane de exemplare , unele modele s-au produs si 20 de ani cu anumite variatii , relativ ieftine , s au pastrat ieftine si in fata SLR urilor japoneze , aparate simple , de incredere , cu obiective kit foarte bune , multi fotografi romani au facut trecerea la profesionism cu ele . Zenit a prins la public , impreuna cu Praktica facut in Rdg , au saturat piata est-europeana si a produs oem si pentru francezii de la Foto-Quelle sub numele Revueflex.

Zenit urile au avut in mare parte montura M42 , dar au fost si aparate cu montura M39 , montura Pentax k , Minolta sau Nikon. Mai jos unul dintre cele mai avansate Zenituri , cu shutter 1/1000 , cortina metalica verticala controlata elctronic , este automat cu proritate de apertura. Are montura Pentax K si a fost fabricat intre 1992 si 1997 in 27240 exemplare la fabrica KMZ.

Zenit 5 produs de KMZ este prima cameră SLR de 35 mm din lume cu motor electric încorporat și baterii reîncărcabile . Are leaf shutter ca si Contaflex si Bessamatic dar tehnologia este complet originala .

Tehnicienii din Germania de Est au fost nevoiți să reinventeze tehnologia obturatorului leaf shutter dupa separarea tarii , Prestor-Reflex Leaf-Deznouctor folosit în Pentina a marcat aceste eforturi de conceptie si a dovedit că est-germanii pot sa tina pasul cu industria vest-germană . PENTINA FM SLR cu Q1 Tessar 2.8/50 ,un aparat de calitate , nu s a impus datorita pretului mare si complexitatii intretinerii. Are montura proprietara,

Zeiss Ikon ICAREX 35 1965 , probabil ultimul model SLR de conceptie germana , realizat de Zeiss IKON dupa un proiect Voigtländer. Aparatul avea montura proprietara , schimbata apoi in M42 sau QBM . Variatii ale modelului au fost produse sub brandurile Voigtländer si Rolleiflex .







Un superb SLR rusesc inspirat de modele Exakta, montura proprietara. 1963 .START ( Старт) 35 mm reflex Factory of Krasnogorsk (KMZ)

SLR-ul Savoyflex I (1958-1960) de la Royer , unul dintre putinele SLR-uri realizate in Franta . Au mai fost Focaflex si Alsaflex , nici unul nu a reusit sa se impuna pe scara larga)


Un SLR deosebit de frumos , realizat de OPL Franta, mesterii care au facut un rangefinder care rivaliza cu Leica. Remarcam din prima partea de sus complet plata , un sistem de reflexie original,care inlocuieste clasica pentaprisma, imaginea care trece prin obiectiv este reflectată mai întâi in jos , apoi transmisa spre vizor. Surprinzator este ca OPL alege un shutter de tip leaf si ca obiectivul nu este interschimbabil ( sistemul lor de shutter cortina era foarte bine dezvoltat la Foca rangefinder ) . Focaflex II este construit cu obiectivul schimbabil.

Mai jos este un foarte interesant SLR de format mediu pentru film 120 , Great Wall cu montura M39 ,construit in China in anii 1980 , avand la baza un model din 1939 ,Pilot 6 , contruit de KW cu care imparte designul dar nu si montura sau shutterul. Un aparat frumos,simplu, eficace si foarte important : ieftin .

Pionerul in aparate SLR al Japoniei a fost Asahi ( Ulterior Pentax). Asahi a fost compania japoneză care a popularizat SLR în America, mai întâi cu Asahiflex , Sears , Tower și mai târziu cu Pentax. In 1957 si TOPCON lanseaza primul lor SLR.
Era de dominatie japoneza incepe cu anul 1959 cand Nikon si Canon realizeaza primul lor SLR : Nikon F si respectiv CANONFLEX. ( in acel moment existau doar 8 modele SLR in fabricatie )
Japonia reuseste sa obtina de la SUA niste acorduri comerciale foarte bune si astfel SLR lor au poarta deschisa catre lume . De asemenea , Japonia incepe sa alimenteze cu aparate si Coreea .
In anii 70,80 Japonia devenea producator OEM pentru alte branduri,inclusiv germane. un exemplu este AGFA SELECTRONIC produs de firma japoneza Chinon.

Pentax K1000 un superb continuator al celebrului Spotmatic. Montura devine Pentax K. Modelul s a produs aproape 20 de ani !! ,intre 1976-1997 , in milioane de exemplare. Un exemplar functional costa si acum intre 70 si 150 de euro .



Ricoh TLS 401 ,o uzina japoneza , mare, grea , cu dubla vizare , foarte fiabila , cu obiective de exceptie.




Denumirea modelului Av (Aperture Value) este o abreviere pentru prioritatea diafragmei . Prin AV 1 Canon a introdus gama sa de camere cu prioritate pe apertura . Gama anterioara ; AE era construita pe prioritate de timp , shutter speed.





Mai jos : ultimul model Topcon , anul 1979 , un RE 300 cu montura PENTAX K in loc de EXAKTA. RM300 oferă câteva avantaje față de Pentax K1000. Cortina verticală, obturatorul cu lame metalice, sincronizare flash de 1/125th față de 1/60th , meteringul este comunicat in intermediul unor leduri.

Lansata în 1978, seria Mamiya NC1000 a fost o schimbare dramatică fata de slr urile produse anterior. Mai mic , cu shutter complet reproiectat , a folosit pentru obiective o montura proprietara de tip baioneta CS.










Am utilizat pentru acest post informatii de pe : wikipedia.org , camera-wiki.org , collectiblend.com , collection-appareils.fr, www.sovietcams.com. , mikeeckman.com