Imi plac aparatele de fotografiat cu arc. Pentru ca au arc. Asa ca am luat cu mine la gradina aparatele cu arc din colectia mea. Un Lomo 135 BC si doua Kodak Instamatic x-45 si 404 nu s au dat gasite. Si plasticoase si fitoase. Ca in viata .
Aceste aparate folosesc un motor care inmagazineaza energie prin compresia unui arc si cu ajutorul acestei energii avanseaza filmul si reîncarcă obturatorul fara a mai fi nevoie de clasica armare dupa fiecare declansare. Aceste aparate sunt perfecte pentru fotografiere în rafală, reportaj, sport și instantanee artistice .Cele mai multe au fost folosite si pentru spionaj , unele au ajuns si in spatiu . O compresie de arc este suficienta pentru 6-50 de declansari , functie de model si marimea arcului.Un performer remarcabil este Berning Robot Star 50 .(este ca ati ghicit cite declansari face ?)
Povestea consacrarii aparatelor cu arc incepe in jurul anului 1930, cand un ceasornicar talentat, Heinz Kilfitt, a proiectat o cameră compactă cu film cu imagine patrata de 24×24 mm , care folosea un "clokwork" , un mecanism de ceas cu arc. A incercat sa si vanda proiectul firmelor care dominau piata : Kodak si Agfa , dar designul nu a fost apreciat.Proiectul a ajuns la Otto Berning care pe baza lui creeaza brandul ROBOT , genial numit dupa "truditorul" lui Karel Čapek din R.U.R..
O camera frumoasa si unica prin conceptia constructiei este Finetta 99L produsa de Werke Saraber Goslar in 1952 care vine dotata cu un obiectiv de exceptie Goslar Finon 45 2,8 MACRO.(montura este patentata Saraber ) Motorul cu arc asigura o autonomie de 16 declansari , mecanismul este foarte complex ,pentru pastrarea lui in stare de functionare corecta se interzice folosirea aparatului fara film in el.
Un aparat cu arc nu are cum sa fie banal , in 1956 Urss construieste un rangefinder foarte sofisticat numit Leningrad , care castiga multe premii internationale pentru inventica . Aparatul atrage si simpatii si multi hateri. Este mare cit o caramida , innauntru este o adevarata uzina tehnica , mecanica si optica ( sunt foarte putini mesteri care por repara un Leningrad) Arcul este suficient pentru 20-22 fotografii. Vizorul si rangefinderul sunt o opera de arta , cu multiple informatii despre focalizare si cu corectie de paralaxa.
Cred ca este singurul aparat care are contor pentru numarul de declansari ramase in arc. Declansatorul se aude ca un percutor de AKM , aparatul nu mentine distanta fixa intre cadre pe film ( nu consider ca este important, doar pentru scanari automate ) .O versiune a lui a fost folosita in programul spatial Soyuz.
Mai jos KMZ Ajax (Ayaks)-12/F-21 cea mai mica camera cu arc, construita initial pentru uz militar , a facut parte din dotarea seviciilor secrete ale pactului de la Varsovia .S a produs aproape 40 de ani datorita fiabilitatii deosebite, incepand cu 1952. Dupa anii 1970 s a gasit si la vanzare publica sub denumirea de Zenit MF-1.
Sears Easi Load FC 600 fost produs în Japonia de Ricoh pentru firma Sears & Roebuck din S.U.A., ca parte a seriei de camere pentru cartus de film KODAK. Este un Ricoh 126 C Automatic modificat.
Pina sa public articolul a aparut si LOMO 135 BC si trebuie sa mi cer scuze . nu este deloc plasticos. metal bun .Simpatica camera , fiabila si cu pret bun pentru popor . Are suportul de blitz pus cam sugubat.
. Din Rusia trecem in China , aproximativ aceeasi perioada , un rangefinder masiv cu motor cu arc , Great Wall SZ-1 care seamana foarte mult cu Super Shot de la Ricoh , dar functional nu sunt identice. S au vandut cam 100.000 de exemplare intre 1969 si 1977, fiind inlocuit de SZ-2 .
O sa pun o lista cu aparatele de care stiu ca folosesc motor cu arc (sigur sunt mult mai multe) si nu sunt in colectia mea (inca) : Agfa Moto-Rapid C , Ricoh 126 automatic , seria Ricoh Auto Half ,Sears Auto 35 , Konishiroku (Konica) Aerial Camera , Kilfitt UKA 659 , Foton USA , Finetta 99, Kodak Eastman Motormatic 35 , Instamatic x-25, (x-45), 150 154 400 (404) 414 804 800 ,Fuji Optical Fujica Drive , Konica Pearl Type III ,Minolta Autopack 800, Canon Dial Rapid, Canon Dial 35 I si II , Riken Steky IIIa, Teraoka Seikōjo Optika Auto 35 si intreaga serie de la RoboT.
. Pentru acest articol am preluat unele informatii de pe : wikipedia.org , collection-appareils.fr, www.sovietcams.com,https://sovietcameras.org
The story of the consecration of spring devices begins around 1930, when a talented watchmaker, Heinz Kilfitt, designed a compact film camera with a square image of 24x24 mm, which used a "clokwork", a spring clock mechanism. He tried to sell his project to the companies that dominated the market: Kodak and Agfa, but the design was not appreciated. The project reached Otto Berning, who based on it creates the ROBOT brand, brilliantly named after the "laborer" of Karel Čapek from the R.U.R..
I will put a list of the devices that I know use a spring motor (I'm sure there are many more) and are not in my collection (yet): Agfa Moto-Rapid C, Ricoh 126 automatic, Ricoh Auto Half series, Sears Auto 35 , Konishiroku (Konica) Aerial Camera , Kilfitt UKA 659 , Foton USA , Finetta 99, Kodak Eastman Motormatic 35 , Instamatic x-25, (x-45), 150 154 400 (404) 414 804 800 , Fuji Optical Fujica Drive , Konica Pearl Type III, Minolta Autopack 800, Canon Dial Rapid, Canon Dial 35 I and II, Riken Steky IIIa, Teraoka Seikōjo Optika Auto 35 and the entire series from RoboT.