Biserica de lemn din Povergina (Povârgina) – 1782 – judetul Timis

biserica_povergina_3_resize1

.     Satul Povergina este situat la 10 km nord-vest de Făget, în mijlocul unor dealuri acoperite de codri seculari. Localnicii folosesc numele „Povârgina”.Legenda spune ca biserica a fost ctitorita de un satean pe nume Ion Constantin Medescu, care intr-o duminica a gasit in drum spre casa o comoara fabuloasa ,drept multumire pentru norocul care a dat peste el, a ctitorit o biserica in anul 1782 ,pina la acea data nefiind biserica in micul sat  Biserica poarta hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” si  a fost pictata in interior  de Gheorghe Diaconovici in anul 1785, acelasi care a pictat si biserica din Batesti.Lacasul de cult pastraza usile si ferestrele vechi, iar invelitoarea acoperisului este din sindrila, precum turnul de pe pronaos si micul bulb de inspiratie baroca de deasupra. Interiorul adaposteste stranele si scaunele originale, cioplite din barda.

Biserica Martirilor – Râpa Robilor – Aiud

biserica_martirilor_aiud_resize-003

“SA NU NE RAZBUNATI!”

In anul 1947, conducerea politică a ţării a luat decizia de a transforma închisoarea din Aiud într-un mare centru de exterminare, dedicat elitei atât duhovniceşti cât şi intelectuale a ţării. Acest masacru îşi duce misiunea pâna în anul 1964, când, la presiunea occidentului sunt eliberaţi toţi “detinuţii politici” rămaşi în viaţă.Comuniştii au îngropat, în cimitirul denumit de localnici «Râpa Robilor», elita rezistenţei româneşti. Înmormântarea deţinuţilor se făcea noaptea, pe întuneric, fără să li se pună cruce la căpătai. Aici, unde morţii sunt neidentificaţi, de multe ori azvârliţi în gropi comune, trebuie ridicată o sfântă biserică întru pomenirea lor.Puţinii supravieţuitori ai închisorilor au luat decizia în 1992 de a ridica în acest loc un monument, ca simbol al biruinţei lui Hristos, prin aleşii săi, faţă de înainte mergatorii lui antihrist.In anul 2004 , parintele Iustin Parvu a inffintat aici un schit cu hramul „Inaltarea sfintei Cruci”

Biserica de lemn din Bătești – jud. Timis

biserica_batesti_1_resize

.        Biserica de lemn are hramul Cuvioasa Paraschiva si a fost adusa pe tavalugi de lemn din disparutul catun  Veţa, cumpărată de băteşteni pe undeva la jumatatea veacului al XVIII-lea , fiind trasa de sase perechi de boi. Nu se cunoaste anul constructiei , fiind datata de istorici intre secolele XVI si XVIII.Arhitectura este de inspiratie populara , avand deasupra pronaosului o turla cu acoperis de factura baroca.Biserica este construita din lemn de stejar cioplit cu barda, iar imbinarile sunt facute cu cuie din lemn.Interiorul a fost pictat in 1783 ,pictura este in ulei pe pinza , care afost aplicata apoi pe pereti si pe bolta bisericii.Pictura veche se păstrează doar în altar şi pe bolta naosului. Aşa cum arată o pisanie în chirilică din naos ea aparţine şi cunoscutului pictor bănăţean Gheorghe Diaconovici ,care a pictat mai multe biserici din zona Fagetului. Zugrăvitusa aciastă Biserică în zilele împăratului Iosif alu… cu blagoslovenia …Sfinţiei Sale Sofronie a Timişorii fiind protopreviter Petru Petrovici a lu Sarazului şi a împodobit cu cheltuiala dumnealui Mihai Vasiescu şi frateso Ianăş Vasiescu fiind întâi chinez Pătru Ursulescu apoi pe urmă Pătru Drâghicioni fiind preot Ioan Popovici. Zugrav Gheorghie Diaconovici şi Ştefan Popovici din Vasiova 783 novembre.  sursa text si traducere : Banatterra si cuvantul preotului Farcas Cristian.