Stâlpul lui Vodă 1717 – Vama , Suceava

.               „Pe aici prin Vamã au trecut atâtea osti ce au cãzut din Moldova asupra Ardealului si odatã, la 1717, Vama a vãzut tãbãrând Tãtãrimea sãlbaticã si pe Domnul tãrii, Mihai Racovitã, care era silit sã o întovãrãseascã. Întorcându-se biruitor în aceste pãrti, Mihai Vodã a ridicat pe dealul din dreapta, la iesirea din Vama, un stâlp de piatrã poroasã,cu inscriptie netrainicã…”……..  „Stâlpul lui Vodã rãmase ca un semn al neasteptatei manifestãri rãzboinice fãcute de un voievod moldovean într-o epocã de slãbiciune si înjosire, pe drumul lui Petru Rares, cel puternic si mândru, acolo, în pãrtile ardelenesti ” Nicolae Iorga („Neamul românesc din Bucovina”, Bucuresti, 1905)

.             „Din mila lui Dumnezeu, Io Mihai Racoviță Voevod, Domn și oblăduitor a toată Moldova, la văleat 7224 (1716) al treilea rând al Domniei Mele, ridicat-a puternica Împărăție turcească oaste asupra Nemților și de acolo (de la Rodna n.a.), împreună cu Măria sa Sultanul și cu mulțime de tătari, prădând și arzând până la cetatea Bistriței… Apoi s-au slobozit tătarii în pradă, trecând de Muncaci, la ungurime de afară și s-au întors prin Maramureș, au prădat tot Maramureșul, care pradă s-a pomeni la unguri …” ( inscriere de pe monument , in limba romaneasca veche cu litere chirilice)

.            Eroic ? nu-i asa ?  asa pare , dar sa-l iertam pe domnul Iorga pentru prea multa ingaduinta cu romanii pe care i-a iubit  prea mult si sa-l intelegem pe Racovita ca vorbeste asa glorios despre sine insusi ( dar pastram niste  dubii  despre faptul ca sultanul era linga el, macar cu gandul ).

.          Mihai Racoviță , intemeitor al unui Looney Tunes moldovenesc  , era de profesie domnitor ,  a avut 3 domnii  in Moldova si 2 in Muntenia. Desi era moldovean ,boier din sânge Cantacuzinesc si ginere al lui Constantin Cantemir , a fost mai fanariot decit fanariotii, devenind unul din nasii mari ai  epocii „de slãbiciune si înjosire” , cum astfel o numea si  Nicolae Iorga. În 1716 datorită războiului austro-turc (1716 – 1718), a fost numit din nou ca domnitor in Moldova , deoarece turcii erau convinși că el era dușmanul nemților .

.          Austriecii și soldatii unguri  au pătruns în Moldova pe la Cașin, instalându-se în mănăstirile fortificate din Moldova și în Cetatea Neamțului.  În ziua de 10 ianuarie 1717,  căpitanul belgian François (Ferentz) Ernaut, zis si Frință , conducător al trupelor austriece a intrat în Iași, venit dinspre Pascani , cu un mic popas la Cotnari.   Trupele lui Ferentz intrate în Iași numărau în jurul a 100 de soldați austrieci și erau însoțite și de moldoveni care se aliaseră trupelor austriece , cam citeva sute .    Tinind cont ca austriecii aveau pusti si el nu , Racovita , care avea linga el numai niste moldoveni  credinciosi  , si erau cam putini , fiind la a 3-a domnie, se retrage glorios la manastirea Cetatuia .  Cu câteva zile mai devreme, vreo 2.000 de călăreți tătari au trecut Prutul și s-au stabilit pe valea Manastirii Aroneanu.

iata cum descrie simpaticul domnitor evenimentele intr-un document oficial :

„Frință căpitanul au venit cu nemții și cu cătane ca să ne ia pe noi, precum au luat pe domnul muntean de la scaunul din București… și ne-au lovit joi, la 8 ceasuri din zi. Și lovindu-ne fără veste în curte cu război, apărându-ne, am mers la mănăstire la Cetățuia. Și în mănăstire, înconjurându-ne, ne-au bătut. Și tâmplându-se și o seamă de tătari la Sfanta Manastire Aron Voda, au venit și ei întru ajutor și am ieșit și noi din mănăstire și dând război nemților… i-am înfrânt și o samă dintre ei însăși au căzut la robie, iar o samă au pierit la război. Peste trupurile acelor pieriți s-au făcut movilă… în care movilă este Frință căpitanul cu alte trupuri.

Și tâmplându-se și o seamă de tătari la Sfanta Manastire Aron Voda,”  ..  aici Voda  ascunde un pic  adevarul , tatarii fiind trimisi din timp in zona de catre sultan, ca sa fie de ajutor contra austrieciilor, ajutor refuzat initial de Voda pe motiv ca tatarii prada tara si el nu mai are de unde lua birurile .

Dupa ce tatarii ii infrang pe austrieci la Iasi  ,Voda insoteste tatarii in Transilvania  , unde trebuia să sprijine,din ordinul sultanului, răscoala lui Francisc Rakoczy, dar rezistența nemților de la Bistrița l-a determinat să se retragă. După ce i-a lăsat pe tătari să prade moșiile boierilor pentru că nu-i putea plăti, a apărut și oastea ungurească a generalului Eszterhazy, care a jefuit țara și s-a dedat la cele mai neomenoase fapte. Mihai Racoviță nu a avut curajul să-i înfrunte,.Insă a avut destulă grijă să mărească apoi  birurile..

Stalpul lui Voda din Vama este un monument istoric autentic .

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?q=Vama,+Suceava,+Rom%C3%A2nia&hl=ro&ie=UTF8&ll=47.567261,25.690155&spn=0.821882,2.113495&sll=37.0625,-95.677068&sspn=60.676898,135.263672&vpsrc=6&hnear=Vama,+Suceava,+Rom%C3%A2nia&t=m&z=10 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

 

referinte pentru text

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Racovi%C8%9B%C4%83

http://ro.wikipedia.org/wiki/Crucea_lui_Ferentz

http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=24534&format=html

http://ro.wikipedia.org/wiki/St%C3%A2lpul_lui_Vod%C4%83

 

 

 

4 Comments

  1. -X-

    🙂 ” de profesie domnitor” !

    M-ai facut suficient de curioasa pentru a cauta informatii despre el. Plus ca ma duce cu gandul la Emil Racovita …

    • 🙂 am ramas cu impresia ca toate documentele care relateaza evenimentele de atunci au un umor involuntar , poate datorita personajelor , poate datorita unei prejudecati personale .

  2. Foarte interesant…nu stiam de el…o sa incercam sa il vedem si noi…

  3. Am vazut acu cativa ani stalpul acesta din Vama dar nu am stiut ce e cu el :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.