. Biserica cu hramul Sfantul Nicolae a fost construita in Vama de Sus intre 1796-1798 de mesterul in lemn Erhet Matei . Ctitori au fost gospodarii satului dintre care mentionati au fost Lupascu Luncan si Vasile Badale . Desi reparatiile de data recenta sunt inexistente sau minore si a suferit si o mutare in 1937 din centru satului in cimitir , biserica se pastreaza foarte bine si inca se mai slujeste in ea . Se pare ca singura interventie asupra bisericii a fost in secolul XIX cind a fost captusita cu scanduri pentru a proteja barnele .
Şi în cazul bisericii de lemn de la Vama avem de-a face cu o biserică impresionantă ca dimensiuni, chiar dacă totul este realizat din lemn. Cu o suprafaţă totală de 117 metri pătraţi, acest lăcaş rivalizează cu succes până şi bisericile de zid. „Din păcate, nu avem banii necesari pentru a o restaura complet. Comunitatea este mică, iar posibilităţile sunt reduse. În plus, biserica este monument istoric, iar procedurile de demarat sunt anevoioase şi costisitoare“, spune părintele Moroşan, în timp ce intrăm în biserică.
Lăcaşul de lemn de la Vama este construit, potrivit însemnărilor din condica parohiei şi a pisaniei incizată în chirilică pe ancadramentul uşii de intrare, de un meşter pe nume Derhet Matei. Lucrătură trainică, din bârne de brad cioplite „în patru feţe“, încheiate la colţuri „în coadă de rândunică“. După mutarea sa în cimitir, bârnele au fost blănite cu scândură de brad, pentru a fi protejate.
Un alt element distinctiv al stilului arhitectural îl reprezintă consolele pe care se sprijină acoperişul, cunoscute în limbajul meşterilor lemnari ca fiind realizate după modelul „cap de cal“. De asemenea, acoperişul este realizat din şindrilă.
Ancadramentul uşii de intrare prezintă decoraţiuni extrem de valoroase, apreciate de cercetătorii Ioana Cristache Panait şi Titu Elian, autorii unui foarte serios studiu asupra bisericilor de lemn din Moldova, ca având „o notă aparte, prin modernismul lor“. Acesta prezintă „jocuri de linii, formând, printre altele, două sfeşnice stilizate“. text preluat de pe http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/reportaj/bisericuta-recladita-de-la-vama
detalii depe tocul usii
usa turnului clopotnita
localizare
[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?q=Vama,+Suceava,+Rom%C3%A2nia&hl=ro&ie=UTF8&ll=47.567261,25.690155&spn=0.410942,1.056747&sll=37.0625,-95.677068&sspn=60.676898,135.263672&vpsrc=6&t=m&z=11 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]
referinte:
http://www.suceava.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=170
http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_Sf._Nicolae_din_Vama
http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/reportaj/bisericuta-recladita-de-la-vama
mai mult primele
E impresionant de ce avem in aceasta tara. Si tot nu ne cunosc asa strainii. Nu am auzit pana acum de aceasta biserica.