. Prima ctitorie a familiei Movilestilor , care a precedat actualul complex manastiresc de la Sucevita , a fost o biserica mai modesta , datand din preajma anului 1581. Biserica cu hramul „Aratarea Domnului” se afla la vest de manastirea Sucevita in cimitirul satului . Pe site-ul Cimec este trecut ca an al ctitoriei , anul 1772 ,pe site-ul directiei judetene de cultura Suceava este trecut drept ctitor arhimandritul Iosif.Daca este vorba de Iosif Carașchevici , atunci cele doua informatii nu pot fi simultan corecte deorece Iosif Carașchevici a fost arhimandrit intr-o perioada mai tarzie. Biserica, cladita din piatra, este o biserica traditional moldoveneasca (Sucevita are influente puternice muntenesti), si este realizata intr-un stil considerat arhaic pentru sfarsitul secolui XVIII. Fapt ce sustine ipoteza ca in 1772 sau mai tarziu ar fi fost doar o recladire a unei biserici mai vechi , daca actuala biserica are sau nu are legatura cu prima ctitorie a Movilestilor inca nu am aflat , dar acest lucru este posibil.. Biserica a servit drept paraclis pentru calugarii de la manastirea Sucevita , inca se mai vede in zid urma sparturii prin care calugarii isi croiau drum spre biserica din cimitir. In anul 1832 biserica devine biserica de sat.
Referinte :
http://www.suceava.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=168
pliant de prezentare a manastirii Sucevita
Foarte frumoasă. Nu ştiam de ea până acum!
asa e , sta umbrita de sora ei mai cunoscuta !
Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina „schimb de link” vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!
Fluturele din finalul postarii face cu succes concurenta la bijuteriile chinezesti din buticurile marilor hoteluri 🙂
🙂 e o bijuterie de fluture !