Biserica de lemn din Vama 1796 – Suceava

BISERICA_VAMA_resize

.         Biserica cu hramul Sfantul Nicolae a fost construita in Vama de Sus intre 1796-1798 de mesterul in lemn  Erhet Matei . Ctitori au fost gospodarii satului dintre care mentionati au fost Lupascu Luncan si Vasile Badale .  Desi reparatiile de data recenta sunt inexistente sau minore  si a suferit si o mutare in 1937 din centru satului in cimitir ,  biserica se pastreaza foarte bine si inca se mai slujeste in ea . Se pare ca singura interventie asupra bisericii a fost in secolul XIX cind a fost captusita cu scanduri pentru a proteja barnele .

Biserica Aratarea Domnului din Sucevita – Suceava

.         Prima ctitorie a familiei Movilestilor , care a precedat actualul complex manastiresc de la Sucevita ,  a fost o biserica mai modesta , datand din preajma anului 1581. Biserica cu hramul „Aratarea Domnului” se afla la vest de manastirea Sucevita in cimitirul satului . Pe site-ul Cimec este trecut ca an al ctitoriei , anul 1772 ,pe site-ul directiei judetene de cultura Suceava este trecut drept ctitor arhimandritul Iosif.Daca este vorba de Iosif Carașchevici , atunci cele doua informatii nu pot fi simultan corecte deorece Iosif Carașchevici a fost arhimandrit intr-o perioada mai tarzie. Biserica, cladita din piatra, este o biserica traditional moldoveneasca (Sucevita are influente puternice muntenesti), si este realizata  intr-un stil considerat arhaic pentru sfarsitul secolui XVIII. Fapt ce sustine ipoteza ca in 1772 sau mai tarziu ar fi fost doar o recladire a unei biserici mai vechi , daca actuala biserica are sau nu are legatura cu prima ctitorie a Movilestilor inca  nu am aflat  , dar acest lucru este posibil..      Biserica a servit drept paraclis pentru calugarii de la manastirea Sucevita , inca se mai vede in zid  urma sparturii prin care calugarii isi croiau drum spre biserica din cimitir. In anul 1832 biserica devine biserica de sat.

Biserica de lemn din Humoreni – Suceava

biserica_humoreni_1_resize

.      In anul 1742 jumatate din satul Comanesti este vanduta manastirii Humorului. Manastirea va coloniza partea sa de sat  cu familii de ” liuzi ”  chemati sa le munceasca pamanturile, noul sat  capatand denumirea de Liudi Humora .In acest sat au existat mai multe biserici , toate primite in dar.Actuala biserica este primita in anul 1892 de la vecinii din Partestii de Jos si avut initial hramul Sfantului Nicolae , apoi dupa mutare a capatat hramul Sfintilor Arhangheli.Desi peretii de barne au fost acoperiti cu dranita si scanduri , iar dranita de pe acoperis a fost inlocuita cu tabla, structura initiala se pastreaza nealterata.Data ridicarii bisericii nu este cunoscuta , dar se stie ca este anterioara anului 1775 , anul inceperii ocupatiei austriece.