stema Moldovei de pe turnul clopotnita al bisericii Sfantu Dumitru
Fostă reşedinţă voievodală a Moldovei timp de aproape două veacuri, Suceava, un veritabil spaţiu unde moştenirea bizantină avea să devină un reper, un model aulic pentru arta religioasă, păstrează astăzi şapte biserici ortodoxe, construite în perioada secolelor XIV-XVII, în cea mai mare parte ctitorii domneşti: „Sf. Gheorghe“ – Mirăuţi, „Adormirea Maicii Domnului“ – Iţcani, „Sf. Gheorghe“ – Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou“, „Sf. Dumitru“, „Sf. Înviere“, „Sf. Nicolae“, „Sf. Ioan Botezătorul“ (a Beizadelelor). http://www.ziarullumina.ro
Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” denumita si Biserica Coconilor, Biserica Beizadelelor sau Biserica Domnițelor ,este ctitorita de Vasile Lupu in anul 1643.
Biserica Sfantul Nicolae . Pisania atesta faptul ca a fos reinnoita in anul 1611 cu chletuiala vistiernicului Nicoara Prăjescul.Se presupune ca a fost ctitorita de Iliaş, fiul lui Petru Rareş.
Biserica “Sfântul Dumitru” ctitorită între anii 1534-1535 de către voievodul Petru Rareş
Biserica Sfantul Gheorghe a manastirii Safantul Ioan cel Nou de la Suceava , începuta de Bogdan al III-lea (1514-1517) si terminata de Stefanita în 1522 apoi pictata in timpul lui Petru Rares.
Biserica Invierea Domnului denumita si Vascresenia sau Elena Doamna a fost ctitorita in 1551 de sotia voievodului Petru Rares, doamna Elena Brandovici.
Biserica Sfantu Gheorghe sau Biserica Mirauti este o ctitorie a lui Petru I Musat din anul 1388 . In aceasta biserica a fost uns domn al Moldovei Stefan cel Mare.
Прекрасный герб! И такие же ПРЕКРАСНЫЕ церкви!!
Спасибо Вам за возможность увидеть их из моей Сибири 🙂
frumos aspect si de asemenea superbe biserici
Vă mulţumesc pentru posibilitatea de a le vedea din Siberia mea 🙂
Спасибо Ирине! „Re всегда рады вашему визиту. Новая кнопка перевода хорошо?
multumesc Irina ! ca intotdeauna sunt incantat de vizita ta. butonul nou de traducere iti este de folos ?
Superbe ctitorii! Sorin Dumitrescu le numeste, cu o metafora teribila, „chivote”!
Va doresc sa petreceti cu bucurie sarbatoarea Invierii! La multi ani!
multumesc mult domnule Agachi , am intarziat in raspuns pentru a ma documenta despre „chivotele” lui Sorin Dumirescu . cu adevarat remarcabila metafora.