Biserica de lemn din Miroslavesti – Miroslovesti 1756- judetul Iasi

biserica_miroslavesti_biserica_lemn

.       In localitatea Miroslavesti sau Miroslovesti cum ii spun unii , se afla o superba biserica de lemn , care fiind inconjurata de permanenta dragoste a localnicilor a dainuit pina astazi intr-o stare foarte buna , doar acoperisul fiind inlocuit in 2002 , restul bisericii fiind in starea originala.
.       Biserica a fost ridicata de localnici prin contributia lor baneasca , pe un deal din partea noua a satului , deasupra raului Moldova , cu lemn de pe loc , masa sfanta din altar fiind  sustinuta de trunchiul unui stejar ale carui radacini nu au fost scoase.Temelia acestei biserici este din piatră, pereții din bârne de stejar, iar acoperișul din draniță. Datina remarca o cojocareasa Soldana care a contribuit mai mult si care a si ales hramul bisericii : „Sfanta Paraschiva”. Deasemeni si mesterii erau locali   Stan, Miron și Toader din neamul constructorilor de case.
.       Cei trei meșteri au ridicat biserica într-o tehnică de calitate, care să-i asigure rezistența în timp. Ei nu s-au oprit doar la nivelul tehnic și funcțional ce s-au întrecut mai departe în a înfrumuseța volumele clare ale construcției, subliniind astfel rolul ei central în sânul comunității. Dintre elementele de decor se disting în primul rând trei registre cioplite cu mult efect jur-împrejurul butei bisericii: un brâu în funie dublat de o undă a apei peste talpă, un brâu median de cruci cioplite în relief și un rând de ocnițe sub streșin.

biserica_miroslavesti_biserica_lemn

.          In contrast cu precizia si maestria  executiei bisericii se afla inscriptia sau pisania de deasupra usii , care este realizata foarte negijent . Poate sa insemne si un act de smerenie , dar poate sa indice si faptul ca inscriptia a fost initial plasata intr-un loc mai ascuns si apoi mutata deasupra usii, sau poate ca usa si tocul usii au fost realizare ulterior ridicarii bisericii.

Biserica din Văleni 1519 – judetul Neamt

.         Satul Văleni din judetul Neamt ,  este pomenit pentru prima dată într-un act de schimb datat la 14 aprilie 1506  dintre  Cozma Sarpe și Iirsa din Tucep,Sarpe da  satul Scortesti din Cirligatura, care era a lui  si primeste Scheia(Văleni) pe Valea Alba. În actul de schimb satul poarta numele de Schiai( Scheia)  și se spune că așezarea este de pe vremea  „bunului domn Alexandru”, ceea ce duce atestarea satului la inceputul secolului al XV-lea daca nu mai inainte.In anul 1519  postelnicul  Sarpe (ridicat in rang de Stefan cel Mare ) ridica o biserica cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia”, declarată monument istoric , pisania de la intrare graind  următoarele:

„Cu voia lui Dumnezeu, eu robul lui Dumnezeu Cozma Şarpe postelnic a zidit acest hram la curtea din Scheia, întru numele Sfinţilor celor 40 de Mucenici din Sevastia, pe vremea binecredinciosului Domn Io Ştefan Voievod şi s-a început a zidi la 7027 (1519) luna lui martie 30 şi s-a săvârşit în acelaşi an, luna iunie 22.”

(Domnul din pisanie fiind Stefanita Voda , fratele lui Alexandru Lapusneanu si nepot al lui Stefan cel Mare )

Între anii 1878-1879 s-a construit de către Ecaterina Văleanca , proprietara moşiei pe care se afla biserica  ,  un zid de incintă în jurul bisericii, cu o clopotniţă masivă deasupra intrării.biserica a fost partial reparata  in anul 1864 prin grija boierilor Elisabeta şi Ion Stârcea , apoi a fost restaurata si consolidata complet  in 2005 ( acoperisul nu imi pare foarte inspirat )

Bisericile vechi din orasul Suceava in duminica Floriilor

stema Moldovei de pe turnul clopotnita al bisericii Sfantu Dumitru

Fostă reşedinţă voievodală a Moldovei timp de aproape două veacuri, Suceava, un veritabil spaţiu unde moştenirea bizantină avea să devină un reper, un model aulic pentru arta religioasă, păstrează astăzi şapte biserici ortodoxe, construite în perioada secolelor XIV-XVII, în cea mai mare parte ctitorii domneşti: „Sf. Gheorghe“ – Mirăuţi, „Adormirea Maicii Domnului“ – Iţcani, „Sf. Gheorghe“ – Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou“, „Sf. Dumitru“, „Sf. Înviere“, „Sf. Nicolae“, „Sf. Ioan Botezătorul“ (a Beizadelelor). http://www.ziarullumina.ro