Arhive lunare: august 2010

Biserica de lemn Fildu de Sus , Salaj

Biserica din Fildu de Sus, cu hramul „Pogorârea Sf. Duh” ,  este una dintre cele mai  cunoscute biserici de lemn din Sălaj .A fost construita in 1727 dupa cum graieste pisania , apoi a fost marita  in secolul XIX pastrandu-se corpul bisericii vechi . Ea este renumită pentru coiful foarte ascuțit de 40m , peste acoperișul cu ape repezi și pentru pictura murală interioară de factură populară bine păstrată 1846.( din pacate nu am reusit sa dau de cel care avea cheia de al intrare , pictura este foarte frumoasa ) Pisania ne spune si cine au fost mesterii care au lucrat la ea : ” Freanț Nicoaria din Agrig si fecioru lui Petri Brudului din Chendre”

Citește în continuare Biserica de lemn Fildu de Sus , Salaj

Manastirea Putna – Sfintirea picturii interioare 15.08.2010

Cind Stefan Cel Mare a ridicat  biserica manastirii Putna , ea avea pictura interiora si exterioara , mare parte imbracata in foita de aur. Simbol a credintei romanesti , Putna a rezistat ca asezamant monahal si centru spiritual al Bucovinei, dar biserica a fost daramata si recladita in mai multe randuri . Din 1662 biserica nu mai avea pictura , nici interioara nici exterioara . Dupa mai mult de 300 de ani , Putna a capatat din nou pictura interiora prin mina fratilor Mihail si Gavril Morosan .Pictarea a durat 9 ani . De ziua Adormirii Maicii Domnului , pictura a fost sfintita de un sobor de preoti condusi de patriarhul Daniel , tot cu aceasta ocazie s-a stabilit si un al doilea hram al manastirii de ziua Sfantului Stefan Cel Mare  , 2 iulie.

Citește în continuare Manastirea Putna – Sfintirea picturii interioare 15.08.2010

Biserica de lemn din Ciumârna , Suceava -1698

Biserica din lemn are hramul Sf Nicolae si  a fost construită în anul 1698, în oraşul Câmpulung Moldovenesc cu cheltuiala lui Toader Callimachi , vornic al Câmpulungului si tatal lui Ioan Teodor Callimachi, domn al Moldovei  intre 1758 si 1761. Biserica devenita neincapatoare a fost donata in 1887  ( sau dupa unele surse vanduta cu 300 florini ) impreuna cu iconostasul  satului Ciumârna ,satul hutulilor .Lemnul de la biserică a fost transportat cu carele cu boi prin Vama, timp de doi ani.

Citește în continuare Biserica de lemn din Ciumârna , Suceava -1698