Biserica familiei Eminovici – Biserica lui Eminescu – Ipotesti,Botosani

Această bisericuţă are hramul Sfinţii Voievozi şi „a fost făcută pe locul şi cu ajutorul lui Ipatie şi Nicolai Isăcescu, care sunt şi primii ctitori. Ea a fost făcuta din lemn, dar putrezind lemnul a fost (re)făcută din vălătuci” („Cultul Ortodox din judeţul Botoşani”, 1906, p. 108)  preluat de pe http://www.cimec.ro/

Aceasta mica biserica a fost cumparata de  Raluca Eminovici, mama lui Eminescu  ,in 1847, cu 250 de galbeni  de la boieul Theodor Murgulet.Se stie ca biserica a fost construita inainte de 1803. Biserica a fost locas de cult pentru satenii din Ipotesti si dupa cumparare , salariul preotului fiind platit de tatal poetului, Gheorghe Eminovici care detinea  mosia din Ipotesti.

Alaturi de biserica familiei Eminovici , se afla  biserica dedicata lui Eminescu , construita la initiativa lui Nicolae Iorga  cu banii din colecta initiata de istoric in „Vatra Romaneasca”. Biserica a fost sfintita in 1939 si are hramul Tuturor Sfintilor.

Biserica este una neobisnuita.

„Nu numai ca este consacrata memoriei unui poet, dar, in interior, aurele sfintilor sunt negre! Pictorul Petre Remus Troteanu le-a pictat astfel, in semn de doliu pentru soarta poetului. Pe peretele votiv se afla pictat Mihai Eminescu, in stanga, iar in dreapta regele Carol al II-lea, parca intr-un dialog simbolic intre un rege al istoriei, efemer, si un rege al poeziei, vesnic. Sculptura in lemn a fost realizata de olandezul Perl Merloe.”

ultimul text este preluat din : http://www.crestinortodox.ro/diverse/biserica-eminescu-96034.html

Deosebita este si reprezentarea Arhanghelui Mihail cu chipul poetului. Biserica mai adaopsteste o pictura inedita in care este infatisat un diavol alb . Semnficatia picturii nu este cunoscuta.

alte referinte :

http://emancipareafemeii.blogspot.com/2010/03/ipotesti-1.html

http://www.moftulroman.ro/bazar/861-cine-este-diavolul-alb-din-biserica-lui-eminescu

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=ipotesti+botosani&aq=&sll=47.697155,26.45017&sspn=0.334593,0.8535&ie=UTF8&hq=&hnear=Ipote%C5%9Fti,+Boto%C5%9Fani,+Romania&ll=47.766457,26.557021&spn=0.668303,1.707001&z=10 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

12 Comments

  1. Bun venit pe langa noi!
    Trebuia sa ceri sa-ti deschida bisericutza! Sunt lucrusoare frumoase acolo…

    • am fost la Memorialul Eminescu ,la o piesa de teatru ( cred ca am vazut-o si pe Andra in public)
      , am fotografiat din graba , aveti dreptate , ar fi trebuit sa caut pe cel care avea cheia . Categoric am sa revin.

  2. -X-

    De ce nu ai pus pe blog si o fotografie din interior, cu aure negre de sfinti?

    • am aflat la intoarcere de aurele negre , de pe net , care sint in biserica mai noua . Biserica cea noua , sa fiu sincer , din ignoranta , nu mi-a atras interesul .
      Cu siguranta am sa mai trec pe acolo , sint si eu foarte curios .

  3. Da, Andra gusta din plin ultimile zile de elev si de pasionat de teatru aici…
    O ruga catre tine: ai putea mari srisul??? Nu vad nici cu ochelari…
    PS Daca ai foto cu Andra, mi le poti trimite?

    • am sa maresc scrisul (banuiesc ca e vb de fontul din comentarii) imediat cum ma prind cum se face . Nu am fotografii cu Andra .

  4. Elena

    Se face din setari generale, cred!

  5. am gasit o tema rezonabila , dar acum nu pot scapa de albastru asta . pina la urma , ptr o functionalitate completa trebuie cumparat CSS Style.

  6. valexandru

    Chiar este ciudat sa consacrezi o biserica memoriei unui scriitor,dar daca o cosacrezi in memoria lui Mihai Eminescu atunci nu mai e ciudat. Am sa merg sa vad si eu aceasta biserica impreuna cu cea din Hiliseu Crisan. Aceasta localitate se afla in apropierea Botosanului,nu? Loc. Ipotesti se numeste de fapt „Mihai Eminescu”, nu? (o cam incurc deobicei cu Ipotesti,jud. Suceava)

  7. Am ajuns si eu in weekend si avand in vedere ca este toamna am avut parte de niste peisaje superbe la Lacul de poveste …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.