olympus e510 2008 , facuta in sarbatoarea Floriilor.
Biserica a fost construita in jurul anilor 1790-1791.Sub icoana împărătească se află trecut anul 1790, iar pe partea superioară a uşii diaconeşti este înscris anul 1791.Exista doua variante asupra originii actualei biserici : prima mentioneaza ca biserica a fost construita pe dealul Osoi in 1790 iar apoi a fost largita in 1825 si in 1853 i s-a adaugat un pridvor , a doua teorie considera ca in anul 1853 a fost cumparata pentru sat o alta biserica , mai incapatoare , in care s-au mutat icoanele si catapeteasma vechii biserici , aceasta biserica fiind sfintita in 1858 ( inca nu am aflat de ce a durat 5ani de la aducere pina la sfintire). Vechea biserica a satului a fost vanduta sau daruita satului Sadau-Brodina.
referinta : http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Horodnic_de_Sus sub ingrijirea lui Cezar Suceveanul
canon eos 40d 2010
Biserica se afla in cimitirul satesc . In anul 1888 s-a construit un turn clopotnita cu cheltuiala unui localnic , apoi in 1899 o biserica noua , din zid.
absidele au acoperis separat .
Icoana Sfantului Dumitru , datata 1871 , aflata deasupra usii de intrare.
detaliu de o cruce din 1856 , in stanga este repezentata luna , in dreapta este soarele .simbolurile sint prezente pe mai multe cruci, crucile au incrisuri cu litere chirilice.
vedere dinspre intrarea turnului clopotnita care este si intrare pentru curte si cimitir.
Cu un ghid bun in mana si cu multa rabdare si daruire, iata ce poti face! felicitari!
Multumesc mult Elena !
sa stii ca din fraza ta imi asum doar felicitarile ! 🙂 , ghid bun n-am , rabdare ioc .. daruire ? poate ! , mai degraba placere .
tocmai cind ziceam ca nu am ghid , am primit prin posta , cumparata de pe okazii , cartea „Monumente de arhitectura in lemn din tinutul Sucevei” de Gheorghe Bratiloveanu si Mihai Spanu . E foarte interesanta si documentata.
Ce ciudat arata bicicletele linga usa bisericii … !
Daca vrei sa ma crezi, imaginea de pe crucea de piatra mi se pare foarte egipteana 🙂
🙂 oamenii venisera la biserica de alaturi , cea noua .
semnele de pe cruce mi-au atras si mie atentia , nu stiu ce simbolizeaza .
ti-am recuperat comentariul din spam , noroc ca-s vigilent 🙂
Sunt semne masonice: ochiul atoatevazator intr-un triunghi, ca pe dolarul american; soarele si luna, semne precrestine, inchinate zeului soare si zeului lunii (allah) …
Большое спасибо!
Cu placere Irina !
Poate ca „ochiul lui Horus” si piramida …
am inceput sa citesc despre semnificatiile acestui semn , dar se pare ca cercetarea mea va fi mai de lunga durata , asa ca am sa notez niste idei/ date preliminare :
ochiul inconjurat de raze radiante apare si in inscrisurile civilizatiei Maya si reprezentau stelele .
ochiul se raspindeste ca simbol in egiptul antic , reprezentind ochiul lui Horus . de remarcat ,zic eu , ca in reprezentarile egiptene se facea distinctie intre ochiul drept si sting , atat ca reprezentare cit si ca simbolistica .
ulterior ochiul este preluat de anumite religii precrestine , de crestinism , de musulmani ,si de curentul masonic , . remarc ca in aceste cazuri , ochiul are o reprezentare simetrica , trece drept ochi unic , semn al vederii atotcuprinzatoare al lui Dumnezeu sau in unele cazuri al unei identitati malefice (.. de ex ochiul lui Lucifer )
triunghiul poate reprezenta : un munte ( muntele lui Dumnezeu) , Sfanta Treime , o piramida sau varful unei piramide neterminate (simbolistica masonica)
semnul cu ochiul raze radiante in triunghi apare foarte frecvent in simbolistica masonica , apare si pe bancnota de un dolar americana , apare si pe blazoane nobiliare , in siglele unor firme ( de ex AOL ) dar si in reprezentarile crestine .( de ex.. daca mergeti la manastirea Neamt sau la manastirea Sihastria Neamtului , sint niste picturi mari ale simbolului , daca tin minte bine , pe turnul clopotnita)
astazi simbolistica acestui semn este asumata pe fata de masoni (au promovat destul de agresiv simbolul) , si asumata tacit de crestinism . Care au fost primii ? Ce inseamna asumarea simbolurilor de cealalata parte ? intrebare grea, probabil nimic , pentru ca semnificatia simbolului este complet diferita.Sarcina este ingreunata si de faptul ca multi oameni s-au considerat in acelasi timp si masoni si crestini .
Vad ca te-ai documentat serios …
Subiectul e interesant. Din pacate sunt in criza de timp, dar asta nu inseamna ca nu voi reveni.
E foarte adevarat ca masonii promoveaza acest simbol cu agresivitate.
Din cite cunosc, Masoneria a existat inaintea Crestinismului.
Nu uita te rog, sa fotografiezi tot ce tine de biodegradare, in cele mai mici detalii. Lemnul este atacat de numeroase specii de fungi si deseori la monumenteole in aer liber, mai ales pe lemn poti observa asa ceva. Multumesc mult! si apoi mai vedem…..:)
ok Oana 🙂 , in timp ce rezolv problema cu lipsa fotografiilor de interior la cele mai multe dintre biserici am sa ma ocup si de ce spui tu , tinem legatura.