Biserica din lemn Banesti 1706 , Fantinele, Suceava

biserica_banesti_1_blog11

„Cu darul Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh apucatu-s-a dumnealui Stefan Stamate cu tot cheltuiala dumisale si au facut Sfanta Biserica in timpul domniei Ion Antioh Constantin Voievod in anul 7214 aprilie 20.”

Biserica cu hramul Sfantu Nicolae este construita intre anii 1705-1707 de boierul Stefan Stamate , intr-o padure de stejari care astazi nu mai exista  . Datina spune ca el a tocmit doi pastori sa lucreze lemnul chiar in padure si niste tigani pentru realizarea obiectelor metalice. Dupa un timp , boierul Stamate vinde jumatate din mosia sa, pe care se afla si biserica . partea de mosie ajunge in posesia  familiei de mosieri Cănănău , care , fara sa desfaca biserica , o ridica , ii pune temelie de piatra si ii face acoperis din dranita.

biserica_banesti_8_21

Biserica din lemn Draguseni , Suceava 1780

Ctitorie boiereasca , monumentul a fost inaltat „pe loc ” , din lemnul padaurii de stejar ce se intindea pe aceste locuri . Ea este cea de a doua  ctitorie a  paharnicului Iordachi Lazu , ginerele banului Constantin Basota , care isi avea aici mosia . Cea din dantai biserica din lemn de brad disparind in 1936 in urma unui incendiu.

De pe siteul directiei judetene pentru cultura Suceava , aflam ca biserica a fost refacuta in 1780 de  Iordache Lazu. De unde tragem concluzia ca biserica este mai veche , daca nu cumva Iordache Lazu a construit-o din nou din temelii. Intr-un document care trateaza hramurile bisericilor din Modova inainte de secolul XIX  , biserica apare construita intre 1760-1780 de paharnicul Iordache Lazu. Astazi , biserica are doua hramuri : Adormirea Maicii Domnului si Sfantu Spiridon.

la o prima vedere , biserica pare sa-si fi pastrat infatisarea initiala , poate pridvorul cu turnul clopotnita sa fie adaugat ulterior .biserica a avut un zid de incinta , dar parte din el a fost demolat , construindu-se o cladire (magazie) care face nota distonanta cu biserica . In fata bisericii si a cimitirului s-a construit o cladire monstruasa, aflata in paragina, si care mascheaza vederea bisericii  dinspre  drumul european E85.

Manastirea Neamt 1497 – judetul Neamt

manastirea_neamt-001

„Doamne Iisuse Hristoase, primeste acest hram, care s-a zidit cu ajutorul Tau intru slava sfintei si slavitei de la pamant la cer inaltare a Ta si Tu stapane acopere-ne cu mila Ta de acum si pana in veac. Io Stefan Voievod a binevoit si a inceput si a zidit acest hram pentru rugaciunea sa si a Doamnei sale Maria si a fiului sau Bogdan si a celorlalti fii ai sai si s-a sfarsit an anul 7005 iar al domniei sale anul patruzeci si cel dintai curgator luna lui noiembrie in 14 „(1497)” ( Pisania bisericii , traducere din slavona)

manastirea_neamt_6_2-001