E prima biserica prezentata de mine care are un ctitor colectiv.A fost construita in 1782 din banii satenilor din Todiresti , de un anume mester Simion Ciocarlan.
biserica are hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril ” ,este frumoasa si are un stil mai aparte , in secolul XIX a fost modificata si reparata. este construita din lemn , este tencuita si a avut initial acoperis din sindrila , in 1963 tot din banii localnicilor capata acoperis din tabla.
Biserica de lemn din Todirești datează din ultimul sfert al secolului al XVIII-lea, neexistând o pisanie sau vreun alt document care să ateste anul exact al construcției sale. Analizând o însemnare pe un Octoih tipărit la Râmnic în 1776, Ioana Panait-Cristache presupune că biserica din Solonet este anterioară bisericii din Todirești: „Să se știe că această carte anume Octaih, este cumpărată împreună cu alte cărți anume un Triod, un Penticostar, o Liturghie, o Psaltire mică, un Catavasier cu tri grecesc, rusesc, românește cumpărate de satul Solonețu, împreună cu satul Todirești, la biserica din Soloneț, unde se prăznuiește hramul Sf. Nicolae …”. Cum biserica din Soloneț are o pisanie în care este trecut anul 1781 ca an al construcției, rezultă că biserica din Todirești a fost construită ulterior anului 1781.
Asemănările în privința tehnicii de construcție cu biserica din Soloneț îi fac pe Gh. Bratiloveanu și Mihai Spânu să concluzioneze că ambele bisericii au fost înălțate, probabil, de aceeași echipă de meșteri și în aceași perioadă. „Anuarul Arhidiecezei ortodoxe a Bucovinei” (Cernăuți, 1931) consideră anul 1782 ca an al construcției bisericii, el fiind preluat și de lucrările ulterioare în care se vorbește de această biserică. Cronica parohiei atestă că lucrările de construcție au fost conduse de meșterul Simion Ciocârlan.
text preluat de pe WikiPedia
Biserica de lemn din Todirești este construită din bârne de brad, încheiate în „coadă de rândunică”, iar talpa este cioplită în lemn de stejar. Ea a fost clădită pe un soclu de piatră, ulterior tencuit. Pentru a proteja edificiul de intemperii, pereții din bârne au fost ulterior tencuiți. Edificiul are un acoperiș cu pante repezi, cu streașină foarte largă (2.00 m) în partea de vest și cu o învelitoare din tablă zincată. Streașina este susținută de console formate prin prelungirea căpriorilor.
Monumentul are formă dreptunghiulară și dimensiuni mici (5.25×12.95 m), cu absida altarului pentagonală decroșată față de restul corpului construcției și cu pridvor deschis, pe latura de sud. Lăcașul de cult este prevăzut cu o singură ușă, aflată în peretele sudic al pronaosului.
În interior, biserica este împărțită în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Pereții interiori și exteriori și bolta bisericii au fost tencuiți. Pridvorul situat pe latura de sud este deschis, deasupra sa aflându-se un mic turn-clopotniță. El este construit din zidărie de piatră (element constructiv care deosebește biserica din Todirești de alte biserici de lemn), fiind susținut de patru stâlpi care formează trei goluri încheiate cu arcuri în plin cintru. Ușa de intrare are un ancadrament decorat cu o înlănțuire de opturi ce pornesc de pe un soclu simplu, dezvoltată pe o singură parte a ramei. text preluat de pe WikiPedia
[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.ro/maps?q=todiresti+suceava&ie=UTF8&ll=47.705141,26.054077&spn=0.909366,2.113495&client=firefox-a&hnear=Todire%C8%99ti,+Comuna+Todire%C8%99ti,+Suceava&gl=ro&t=m&z=10 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]
Pingback: O lume din frânturi (Karl McKoy) « Elenaagachi’s Weblog
Pingback: Pretext de PING ! (10.04.10) « Dumitru Agachi’s Weblog
Biserica asta o stiu bine, ca si cea din Parhauti si cea din Costâna. Pe acolo am copilarit. Bisericile astea mici parca spun mai mult despre sufletul nostru decat cele zvelte si opulente.
Pingback: clement.media - Comuna Todireşti, judeţul Suceava