biserica lui Petru Rares din Baia , Suceava , 1532

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia  este o ctitorie a domnitorului Petru Rares din anul 1532 realizata pe locul unei alte  biserici de zid, probabil ridicata de Stefan cel Mare ( dupa ultimile date arheologice , biserica actuala este a treia din acest loc , prima, anterioara ctitoriei stefaniene , avind si un cimitir in curtea ei .,sursa : cimec.ro ) . Biserica are pictura interioara cit si pictura exterioara , realizata tot in timpul lui Petru Rares intre anii 1535-1538.

„La exterior se mai găsesc urme bine conservate, pe peretele sudic şi pe peretele de est. Pictura din interiorul bisericii este foarte valoroasă, impunându-se prin originalitate, fiind apreciată de specialiştii UNESCO din 45 de ţări, cu prilejul studiilor făcute în anul 1995. Etapa restaurării picturii este necesară pentru a se reda monumentului plenitudinea artistică; însă este foarte costisitoare, fiind precedată de un studiu amănunţit. Dintre scenele picturii interioare se remarcă tabloul votiv al voievodului Petru Rareş cu doamna Elena şi unul din fii.” citta din ziaril „Crai Nou ” din Suceava http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=4388&edition_id=4063&format=html

aceasta ctitorie imi aduce aminte ca forma de biserica din Parhauti (care nu are pictura exterioara , este zidita in 1522 ), comuna Todiresti, Suceava

fragment pictura interioara

pictura interioara, partea laterala dreapta a intrarii

despre restaurarea bisericii , citat din ziarul „Crai Nou” din Suceava :  http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=4388&edition_id=4063&format=html

„Restaurarea bisericii “Adormirea Maicii Domnului” a fost o întreagă odisee. Din anul 1988, biserica a fost „îmbrăcată” în schele în 4 rânduri, lucrările fiind efectuate cu intermitenţe. „Sfântul locaş, monument istoric de valoare patrimonială naţională şi universală, a avut parte de cea mai consistentă, sistematică şi complexă restaurare de la domnia lui Petru Rareş până în prezent” a spus pr. paroh Vasile Hrestic. Lucrările de referinţă au fost înlocuirea totală a acoperişului (acoperiş cu o structură din lemn de stejar şi învelitoare din tablă de zinc de 8 mm), consolidarea bolţilor şi a zidurilor cu grinzi şi stâlpi de beton armat, lucrări ascunse şi de mare tehnicitate, care nu se văd cu ochiul liber. „Cea mai reuşită restaurare e atunci când o vezi la final şi ai impresia că nu s-a făcut nimic”, a precizat pr. Vasile Hrestic. ”

In vara lui 1998 s-au efectuat cercetari arheologice pentru a termina investigatiile intreprinse intre  1898 si 1994.

„O constatare deosebit de importantă este aceea că structura fundaţiilor nu este uniformă pe toată înălţimea, situaţie întâlnită şi pe faţa exterioară a temeliilor, fapt care ne-a determinat atunci să avansăm ipoteza existenţei unui monument anterior celui din timpul lui Petru Rareş şi care, cu ajutorul ultimelor investigaţii, a fost confirmată”

„După distrugerea Băii în decembrie 1467, Ştefan, s-a simţit obligat să ridice, probabil, în mare grabă, un alt lăcaş de cult pentru orăşeni, pe care l-a împodobit în interior cu frescă, dovadă stând fragmentele descoperite în colţul de nord-vest al naosului, unde se mai păstrau urme de tencuială pe elevaţia de sub nivelul de călcare din vremea lui Petru Rareş, dar şi într-o groapă din curtea monumentului. Se pare că biserica lui Ştefan cel Mare nu a avut o viaţă foarte lungă, graţie evenimentelor petrecute în partea a doua a domniei ctitorului sau a urmaşilor săi, dar poate şi datorită unor nerealizări tehnice în construcţie. Cert este faptul că într-un anume moment, încă neprecizat, vechea biserică a fost demolată, rămânând din parament cei cea 0,40 m de zidărie, interiorul fiind umplut cu pământ negru granulos. în momentul în care Petru Rareş a hotărât rezidirea ctitoriei tatălui său, meşterii au săpat de jur împrejurul vechiului parament, urme surprinse clar în profilurile noastre, pentru a cerceta starea zidurilor pe care trebuiau să ridice noul lăcaş.”

ultimile doua paragrafe sint citate de pe :
http://www.cimec.ro/scripts/arh/cronica/detaliu.asp?k=1546 unde gasiti mai multe detalii interesante

tablou votiv

fragment pictura exterioara

fragment pictura exterioara

fragment pictura exterioara

pictura interioara nerestaurata

pictura interioara

alte postari pe blog  despre Baia :

http://blogprinvizor.ro/2008/09/21/biserica-alba-baia-suceava/

http://blogprinvizor.ro/2008/09/23/biserica-catolica-baia-suceava/

localizare :

Comments

  1. De ce nu am stiut sa vizitez biserica asta din Baia si m-am oprit doar la ruina catolica si la cea Alba? Prost mai sunt? Cine stie cand mai ajung acolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.