Biserica de lemn din Radaseni , Suceava

biserica_radaseni_sus

Biserica de lemn din Radaseni , cu hramul ” Sfintii Mercurie si Ecaterina” , a fost construita de Stefan Tomsa al II-lea , domnitorul Moldovei , numit si  domnitorul saracilor , cel care a ctitorit si biserica din Solca.Desi se stie cu certitudine ca este ridicata de Stefan Tomsa al II-lea , data certa a constructiei nu se cunoaste : unii o plaseaza in timpul primei sale domnii 1611-1615 ( varianta cea mai probabila) , domnitorul dorind sa rasplateasca satul unde a invatat cind era copil si care  l-a adapostit de furia Movilestilor   , facindu-l sat domnesc si daruindu-i o biserica ,altii in cea de  a doua sa domnie , din 1621-1623 .

Biserica din lemn ” Sfintii Arhangheli ” Todiresti, Suceava 1782

biserica_todiresti_1

E prima biserica prezentata de mine care are un ctitor colectiv.A  fost construita in 1782 din banii satenilor din Todiresti , de un anume mester Simion Ciocarlan.

biserica are hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril ” ,este frumoasa si are un stil mai aparte , in secolul XIX a fost modificata si reparata. este construita din lemn , este tencuita si a avut initial acoperis din sindrila , in 1963 tot din banii localnicilor capata acoperis din tabla.

biserica_todiresti_sf_arhangheli_22

biserica lui Petru Rares din Baia , Suceava , 1532

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia  este o ctitorie a domnitorului Petru Rares din anul 1532 realizata pe locul unei alte  biserici de zid, probabil ridicata de Stefan cel Mare ( dupa ultimile date arheologice , biserica actuala este a treia din acest loc , prima, anterioara ctitoriei stefaniene , avind si un cimitir in curtea ei .,sursa : cimec.ro ) . Biserica are pictura interioara cit si pictura exterioara , realizata tot in timpul lui Petru Rares intre anii 1535-1538.

„La exterior se mai găsesc urme bine conservate, pe peretele sudic şi pe peretele de est. Pictura din interiorul bisericii este foarte valoroasă, impunându-se prin originalitate, fiind apreciată de specialiştii UNESCO din 45 de ţări, cu prilejul studiilor făcute în anul 1995. Etapa restaurării picturii este necesară pentru a se reda monumentului plenitudinea artistică; însă este foarte costisitoare, fiind precedată de un studiu amănunţit. Dintre scenele picturii interioare se remarcă tabloul votiv al voievodului Petru Rareş cu doamna Elena şi unul din fii.” citta din ziaril „Crai Nou ” din Suceava http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=4388&edition_id=4063&format=html

aceasta ctitorie imi aduce aminte ca forma de biserica din Parhauti (care nu are pictura exterioara , este zidita in 1522 ), comuna Todiresti, Suceava