Biserica de lemn din Bilca -1744 – judetul Suceava

Aceasta biserica veche , simpla ca si constructie , deserveste si astazi ca biserica o mica parohie , cam de o suta de oameni , in mare parte batrani.

Asa cum sta scris in pisania de deasupra usii , in romaneste cu litere chirilice , biserica a fost construita in 1744 de calugarii de la Putna , in timpul domniei lui Ioan Nicolae Mavrocordat ( un domnitor prea mic pentru o Moldova asa mare ).

„Această svntă beserică sau făcut în zilile pre luminatului domn Ion Ioan Neculai voevod pren silinţa cinstitului părinte chir Ioasaf egumen Putnii let 7252″

Biserica de lemn a fost  ridicată în satul Vicovu de Jos,lăcaşul a fost adus în Bilca în anul 1818 dupa citiva ani de la momentul cind satul Bilca iese de sub jurisdictia localitatii Vicov. În prezent se află în cimitirul vechi.Biserica de lemn din Bilca este construită din bârne de stejar orizontale, rostuite. Acoperişul este din şindrilă.

referinte pentru text : http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Bilca

Biserica de lemn Calugarita 1717 – Horodnic – judetul Suceava

calugaritza-002

.           Biserica de lemn are hramul Sfantei Cruci si se afla in Horodnicul de Jos ,intr-o zona denumita de localnici “Calugarita”, dateaza din anul 1717, potrivit inscriptiei de pe usa bisericii: “Aceasta casa a lui Dumnezeu (este) ridicata in anul 7225. ” Pe pragul de sus al intrarii se afla inca o inscriptie, intre doua rozete artistic sculptate, care pare sa aiba urmatorul cuprins: “Sa s (a) stie cine au schierisit (. . . ) Simion, in 7225 iunie 11.”.Ea s-a pastrat nemodificata , cu exceptia acoperisului de tabla , care a fost adaugat in 1911 , ca o masura de urgenta . Este un proiect de inlocuire a acoperisului cu unul din sindrila, cum a  fost acoperisul original.

Initial a servit ca biserica  a schitului de calugarite din Horodnic.Dupa traditie, aceasta bisericuta este al treilea locas de inchinaciune al schitului, celelalte doua fiind arse si jefuite de tatari.Dupa ce schitul de maici a fost desfiintat a deservit ca biserica parohiala pana in 1814.

Dupa moartea lui Stefan cel Mare , manastirea de la Horodnic a fost pradata si incendiata de tatari , pe locul unde a fost altarul fostei biserici s-a ridicat o cruce de piatra care dainuie si astazi .la o suta de metri a fost ridicata actuala biserica .Nu se stie de cine a fost ridicata , se banuieste ca de calugarii de la manastirea Putna ,pentru ca la un moment dat , manastirea Horodnic a fost inchinata manastirii Putna .Traditia batraneasca povesteste despre clopotele manastirii , ca s-ar gasi intr-o mlastina din apropriere,fiind ascunse de ochii navalitorilor.

_MG_1278