Biserica Sfantul Nicolae – 1495 , Dorohoi , jud Botosani

dorohoi_stefan_blog1

Biserica  a fost ridicata de Stefan cel Mare , sfintita  pe 18 octombrie 1495 , si a fost construita pe locul uneia mai vechi . Se mai numeste si Sf Nicolae Domnesc deorece  Dorohoiul este mentionat ca resedinta secundara a domnului Moldovei de pe vremea lui Alexandru Cel Bun , apoi , in anul 1499, dupa zdrobirea ostilor polone conduse de  Ioan Albert pe teritoriul comunei Varfu Campului, Stefan cel Mare se retrage la Dorohoi pentru „odihna si reculegere ”

Biserica a fost restaurata in perioada 1894-1921 , destul de aiurea , in genul celei din Harlau si Iasi , adica frumoasa dar fara nicio legatura cu vremurile lui Stefan. Dar , se pare , forma sa initiala a fost pastrata intacta ,acoperisul recapatand forma initiala dupa consolidari recente , terminate in 2009 . De asemenea , interiorul a ramas intact , de o deosebita valoare este  pictura realizata in perioada 1522-1525 la porunca lui Stefanita Voda, care se pastreaza in mare masura si astazi , avind  nevoie de o spalare si de o protectie mai buna . In interior, tabloul votiv al ctitorului si a familiei sale este pictat in fresca, sunt reprezentati Ștefan cel Mare cu doamna Maria Voichița, Bogdan Vodă și Ștefăniță Vodă.

in 1408, targul Dorohoi este mentionat ca un „punct vamal” pentru negustorii care exportau cai la Camenita. „Iar cine va duce cai sau iepe la Camenita, ce i-ar fi sa dea in Siret
tot aceea va da in Dorohoi… Aceeasi este vama si pentru iepe ca si pentru cai”.Dorohoiul este mentionat acum si ca resedinta secundara a domnului Moldovei. Asa, de exemplu, Stefan II voievod, fiul lui Alexandru cel Bun, a emis in anul 1434 din targul Dorohoi un uric pentru manastirea Moldovita, iar fratele sau, Ilie voievod, reinnoieste in acest targ (in 1437) privilegiul acordat mai inainte negustorilor din Brasov pentru cumpararea de vite.La 29 iunie 1456, Petru voievod intareste negustorilor din Liov privilegiile de mai inainte, iar documentul din 16 februarie 1459, scris in Suceava, face cunoscuta existenta judecatorilor din Dorohoi.  In anul 1460, Stefan cel Mare reinnoieste privilegiul vamal dat de Alexandru cel Bun liovenilor, intarind targului Dorohoi dreptul de a lua vama.  Mai multe despre istoria Dorohoiului puteti afla aici , de unde am si luat fraza anterioara.

Biserica de lemn din Talpa 1772 , Mihaileni , Botosani

Conform site-ului Cimec , biserica a fost construita in 1772 si apoi reparata/modificata in 1860 . Se pare ca biserica are doua hramuri : Sfanta Treime si Sfintii Voievozi .Biserica a fost ridicata de stolnicul Teodor Volinschi pe fosta moşie a boierului  Talpă .Atat am aflat deocamdata despre aceasta biserica , mai stiu ca o biserica din Cherchejeni jud Botosani, construita de bunicul lui Kogalniceanu  a fost mutata intr-un sat Talpa, dar cred ca este vorba de alt sat.

biserica de leamn talpa

Biserica de lemn din Corjauti , secolul XVIII , judetul Botosani

biserica_corjauti_resize

.       Biserica are hramul „Cuvioasa Paraschiva ” si se afla in satul Corjauti , comuna Hiliseu Horia , judetul Botosani .Se stie cert ca fost ridicata de familia Basota ,dar data ctitoriei nu se stie exact. Intre anii 1811-1813 boierul Ioniţă Başotă ridică în satul Pomârla, unde îşi avea conacul, o biserică nouă din zid. Vechea biserica din  lemn, ctitorită de C .( Constantin ?) Başotă, a fost cerută de locuitorii satelor Corjăuţi şi Hliboca, ambele situate pe moşia lui Başotă. Iscându-se ceartă între aceste două sate cu privire la biserica de lemn, proprietarul de atunci Ioniţă Başotă, a avut un cuvânt hotărâtor şi a poruncit ca de îndată corjăuţenii să-şi ridice biserica. Aceştia, în mare grabă, au desfăcut biserica şi în timpul nopţii au transportat-o la Corjăuţi, unde au reclădit-o. De aici deducem ca data constructie este anterioara anilor 1811-1813 , probabil cu vreo 30-40 de ani. Asimilarea datei de constructie cu a datei mutarii si reansamblarii este gresita.

Biserica Hiliseu Crisan – judetul Botosani

Biserica are hramul „Adormirea Maicii Domnului” si este o biserica unicat in Romania (dupa unele surse din Europa) prin faptul ca clopotniţa din zid are aşezate în faţă, pe câte un soclu, 13 statui în mărime naturală reprezentându-L pe Mântuitorul şi pe cei 12 Sfinţi Apostoli , lucru mai putin obisnuit pentru o biserica ortodoxa . Biserica se afla intre satele Hiliseu Horia si Hiliseu Crisan,cam la 2km de fiecare, se face  cam 500m pe un drum lateral care nu intotdeauna poate fi strabatut cu masina.

Biserica a fost clădită, în apropierea unui schit de maici , atestat documentar în anul 1759 ,care a dat şi numele pădurii din apropiere, „Pădurea Călugăriţa“.Aceasta a fost construită între anii 1802-1821 pe cheltuiala boierului Vasile Curt,  stăpânul de atunci al moșiei din dealul Hilisestilor.În prezent, biserica, aflată la marginea satului, este părăsită, dar exista o initiativa de se reinfiinta vechiul schit de maici.

Biserica familiei Başotă – sat Pomarla judetul Botosani

Biserica are hramul „Tututor sfintilor ” si a fost construita de  Ionita Başota intre 1811 si 1813 .Stramosii  Başoteştilor vin pe firul istoriei încă din secolul al XV–lea. În anul 1400 apare deja în primele documente ale lui Alexandru cel Bun un vistiernic la curtea sa pe nume Başot . Conform http://www.genealogie.lovendal.net/familia-basota/ stramosul Başoteştilor este Başota cel Batran .”Construit pe cel mai înalt deal din comună, în inima satului, între anii 1811 şi 1813, sfinţit de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Veniamin Costache, lăcaşul de cult nu a fost făcut să reziste mai mult de jumătate de veac. In 1858, Anastasie Başotă, fiul lui Ioniţă, ia frâiele moşiei şi duce mai departe activitatea tatălui şi reconstruieşte biserica. „Biserica era construită ca o navă, chiar şi acum se poate observa acest aspect. Anastasie Başotă a reparat-o, i-a pus turnul central şi clopotniţa. A adus de la Kiev clopotele şi policandrul” a spus parintele Eugen Nita in http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Sarbatoare-la-Pomarla-Povestea-unei-biserici-cu-caracter-unicat-in-tara-7-2106.html . Ionita si Anastasie Basota sint ingropati in cripta familiei din biserica .

Biserica de lemn Fildu de Sus , Salaj

Biserica din Fildu de Sus, cu hramul „Pogorârea Sf. Duh” ,  este una dintre cele mai  cunoscute biserici de lemn din Sălaj .A fost construita in 1727 dupa cum graieste pisania , apoi a fost marita  in secolul XIX pastrandu-se corpul bisericii vechi . Ea este renumită pentru coiful foarte ascuțit de 40m , peste acoperișul cu ape repezi și pentru pictura murală interioară de factură populară bine păstrată 1846.( din pacate nu am reusit sa dau de cel care avea cheia de al intrare , pictura este foarte frumoasa ) Pisania ne spune si cine au fost mesterii care au lucrat la ea : ” Freanț Nicoaria din Agrig si fecioru lui Petri Brudului din Chendre”

Manastirea Putna – Sfintirea picturii interioare 15.08.2010

Cind Stefan Cel Mare a ridicat  biserica manastirii Putna , ea avea pictura interiora si exterioara , mare parte imbracata in foita de aur. Simbol a credintei romanesti , Putna a rezistat ca asezamant monahal si centru spiritual al Bucovinei, dar biserica a fost daramata si recladita in mai multe randuri . Din 1662 biserica nu mai avea pictura , nici interioara nici exterioara . Dupa mai mult de 300 de ani , Putna a capatat din nou pictura interiora prin mina fratilor Mihail si Gavril Morosan .Pictarea a durat 9 ani . De ziua Adormirii Maicii Domnului , pictura a fost sfintita de un sobor de preoti condusi de patriarhul Daniel , tot cu aceasta ocazie s-a stabilit si un al doilea hram al manastirii de ziua Sfantului Stefan Cel Mare  , 2 iulie.

Biserica de lemn din Ciumârna , Suceava -1698

Biserica din lemn are hramul Sf Nicolae si  a fost construită în anul 1698, în oraşul Câmpulung Moldovenesc cu cheltuiala lui Toader Callimachi , vornic al Câmpulungului si tatal lui Ioan Teodor Callimachi, domn al Moldovei  intre 1758 si 1761. Biserica devenita neincapatoare a fost donata in 1887  ( sau dupa unele surse vanduta cu 300 florini ) impreuna cu iconostasul  satului Ciumârna ,satul hutulilor .Lemnul de la biserică a fost transportat cu carele cu boi prin Vama, timp de doi ani.

Biserica din lemn Braesti 1745 , Botosani

Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului si a fost construită în anul 1745 de Miron Gorovei   dupa cum sta scris in pisanie .A fost reparata in 1880 de familia Spirescu  si apoi intre anii 1968-1972, in 2009 s-a inlocuit  acoperisul  . Biserica din Brăeşti este tipică bisericilor de lemn din zona Botoşanilor: dimensiuni mici, cu absida altarului pentagonală, este construită din bârne de stejar prinse în cleşti, fără turlă, având turnul clopotniţei deasupra intrării, pe latura sudică. Clopotniţa are la bază un pridvor deschis cu stâlpi sculptaţi; intrarea se face printr-un portal decorat cu 16 roţi solare.Biserica păstrează catapeteasma originală din lemn de tei.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Br%C4%83e%C8%99ti,_Boto%C8%99ani