o fosta cazarma austriaca – Siret , judetul Suceava

cazarma1

nu am amanunte despre aceasta cazarma , am vazut-o , am fotografiat-o, banuiesc ca a fost in folosinta austriaca pina  in jurul anilor 1917- 1918  . In primul razboi mondial linia frontului a fost foarte aproape de orasul Siret . In 1917  Siretul e cucerit de rusi , in martie 1918 intra armata austriaca iar apoi , in noiembrie  1918 , armata romana .  Daca cineva are detalii despre cladire si despre cazarmile austriece din Siret , il rog sa posteze.

biserica Solca – judetul Suceava

s5blog

Manastirea a fost construita de domnitorul Stefan Tomsa al II-lea, intre anii 1612-1622,finalizata in a doua sa domnie.Manastirea are  puternice fortificatii, cu contraforturi masive, ziduri groase de aproape doi metri.Monumentul urmeaza liniile Dragomirnei, cu care este contemporana, dar poarta si elemente noi de arhitectura, care vor deveni caracteristice veacului al XVII-lea.

In anul 1775, localitatea Solca intra sub stapanire austriaca .In anul 1785, manastirea a fost desfiintata temporar de austrieci, fiind transformata in biserica de sat.

A fost restaurata in doua rinduri , prima oara de arhitectul austriac Karl Romstofer , in 1902 ,care a modificat planul de interior si apoi intre anii 1985-1990

s1blog

Saschiz – satul – judetul Mures – Unesco

sasblog1

Satul Saschiz este atestat documentar din anii 13081310. Localitatea Saschiz (cunoscută în limba română şi sub denumirile alternative Saschizd, Chizd) a fost populată de secui până la sfârşitul secolului al XIII-lea, când a devenit o localitate populată preponderent de saşi, sub denumirea de Kaissdit (cunoscută în limba germană şi sub denumirile alternative Hünenburg, Hujnerschburg, Keisd, Kaisd, Keißd, Kaißd [in Weinland, Königsboden], iar în dialectul săsesc Keist, Kaest). ( text preluat de pe wikipedia.org) http://ro.wikipedia.org/wiki/Saschiz,_Mure%C5%9F

recomand imperios citirea acestui articol ( de unde am preluat si o parte a textului )

http://art-historia.blogspot.com/2008/09/cetatea-si-biserica-sasesca-din-saschiz.html

turnulcuceasblog

Biserica a fost terminata pe la 1493 pe locul alteia mai vechi. Noua biserica a fost construita in spiritul bisericii-reduit (ca si mai tarziu biserica din satul alaturat Cloasterf) menita sa fie si biserica si fortareata in acelasi timp. In veacul 17 este construit si uriasul turn, copie a celui de la Sighisoara, simbol a puterii economice a Saschizului. Sferturile de ora sunt batute de o statuie de lemn numite Bogdan ce tine un clopot in mana. Interesant nume, de origine slava, specific românilor. Dupa executie si costum, statuia nu pare mai veche de mijlocul sec. al 18-lea. Sub cornişă ca si la Sighisoara turnul a fost pictat cu frescă decorativă din care se mai ghiceste ceva in zonele cu tencuiala cazută.