Bogdanesti,sau Sihastria Bogdanesti , acesta este primul nume al manastirii , denumirea provine de la mosia Bogdanesti a domnitorului Bogdan I. Pentru prima data, numele localitatii Rîsca, este mentionat in sec. al XIV-lea, pe timpul domnitorului Bogdan I-ul, care a construit o manastire de piatra linga actuala manastire, arsa de tatari in anul 1510 si 1512 .Bogdan cel orb, fiul lui Ştefan cel Mare dădu poruncă a se zidi din nou, dar a fost distrusa si aceasta de ostile turceşti ale lui Soliman Magnificul,
Petru Rareş a zidit-o din nou în anul 1542, în a treia domnie a sa, dar de data aceasta, pe un dâmb, dincolo de râul Râşca, primind numele acestuia.
Ansamblul de la Manastirea Rasca este construit in mai multe etape, si are mai multi ctitori .
In 1512 Bogdan al III-lea a zidit chiliile, iar in 1540 episcopul Romanului ,Macarie ,( fost calugar , cartura si om de incredere al lui Petru RAres ) impreuna cu logofatul Ioan si Teodor Bals au zidit biserica cu hramul „Sf.Nicolae”, cu indemn si bani de la Petru Rares. Mânăstirea a fost sfinţită la 9 mai 1542, ziua în care au fost aduse moaştele Sfântului Nicolae, îndeplinindu-şi rolul de metoc al manastirii Probota.Din porunca domnitorului Petru Rares, in jurul bisericii se construiesc ziduri inalte si puternice cu creneluri si turn, lucrarea fiind terminata tot in 1542.
După învingerea şi uciderea lui Ioan Vodă cel Cumplit în 1574, călugării au fugit de turci, după ce au ascuns clopotele într-un iaz.Se pare că în continuare, ctitoria lui Petru Rareş a rămas pustiită 40 de ani. Un nou ctitor apare acum, Costea Bacioc, mare vornic al Ţării de Jos, care a înnoit viaţa mănâstirii . In perioada 1611-1617 marele vornic Costea Bacioc adauga zidirii un impunator exonarthex marind considerabil capacitatea edificiului. Initial constructia era de plan triconc (avand turla originala pe naos, in prezent cea de-a doua turla se afla pe pridvorul inchis.Pe peretele din miazăzi, deasupra uşii de intrare în biserică, este scris în slavonă: “Cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh s-a început acest pridvor şi cu stăruinţă s-a zidit în numele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, cu zidirea şi cu ordinul dlui Costea Bacioc, mare vornic al Ţării de Jos şi cu principesa Candachia şi s-a început a se zidi în zilele bine credinciosului domnitor Io Constantin Moghilă voievod la anul 1611 iunie 7 zile şi cu voia lui Dumnezeu s-a săvarşit în zilele binecredinciosului domnitor Io Radu Mihnea voievod, la anul 7126 (1618) luna septembrie 30, pentru aceasta rog să vestiţi toate.”
http://www.manastiri-bucovina.go.ro/rasca.htm
http://www.ortodox.ro/manastiri/manastirea_rasca.html
În 1677, Mitropolitul Dosoftei a închinat mânăstirea Probota Patriarhiei de Ierusalim,dar mânăstirea Râşca care era închinată Probotei nu s-a supus şi s-a separat cu gospodăria ei.
Un alt ctitor al manastirii poate fi considerat egumenul Calistru Ene care pe la 1750 începe construcţia chiliilor şi înalţă zidurile.Apoi după 1821 stareţul Isaia a dărâmat un perete interior, şi a zidit veşmântăria, a construit două turnuri şi a acoperit biserica. El a strămutat hramul mânăstirii de la 9 mai la 6 decembrie, a introdus rânduielile aspre de la Muntele Athos şi a înfiinţat o şcoală de cântăreţi bisericeşti.
Biserica este de mici dimensiuni, cu fresce bogat aurite. In biserica sunt icoane vechi si lespezi funerare (sec. XV-XVI).Pictura interioara si exterioara a fost executata intre 1551-1554. Planul iconografic si compozitional pastreaza datele initiale mai cu seama in altar (Sf. Nicolae) si naos (Inmultirea painilor). Este remarcabil Tabloul votiv (domnitorul Petru Rares si familia sa).
Pictura exterioara, datorata lui Stamatello Cotronas (1552), se mentine relativ bine pe fatada sudica (Scara lui Ioan Climax, Judecata de Apoi, Viata Sf. Antonie).
Intr-o camera din clopotnita Manastirii Rasca, a stat inchis timp de sase luni marele istoric si om de stat Mihai Kogalniceanu, surghiunit in anul 1844 din porunca domnitorului Sturza.
alte referinte : Vasile Dumitrache – „Mânăstirile şi schiturile României” – editura Nemira, 2002
felicitari ptr. imagini si …..cam atat/ textul referitor la istoria locasului de cult este extrem de redus/ De exemplu m-rea Rasca este alcatuita dupa cum se poate lesne observa din 2 biserici, una cu pictura exterioara, cealalta fara si adaugata ulterior de Costea Bacoic///Biserica a avut su o a treia turla, din lemn se pare, insa a fost inlaturata in secolul XIX.
deficitul de informatie incerc sa-l compensez prin oferirea link-urilor
Multumesc bunului Dumnezeu ca m-am nascut in aceasta comuna si am trait pana la varsta de 16 ani. Apoi am plecat la scoala si revin cu drag in fiecare an sa vizitez Manastirea copilariei mele. Acum am 50 ani, si sper ca Bunul Dumnezeu ma va tine sa mai pot veni multi ani de aici inainte.
Multe felicitari tuturor calugarilor, Parintrlui Staret, din Manastire si celor care contribue la mentinerea frumusete si curatenie a Manastrii.
Doamne Ajuta
rasca este o manastire draga inimii mele. am fost intotdeauna bine-primita in aceasta manastire si bine sfatuita. felicitari parintelui staret pentru modul cum gospodareste totul, salutari si felicitari parintelui Damaschin pentru naturalete… mereu cand ma intorc in tara am sa imi fac timp si pentru aceasta casa a Domnului! Un Paste fericit tuturor!
vizitez anual acest lacas sfant,incarcat de istorie si de har!.felicit parintele staret pentru dragostea si puterea de a mentine viu ,spiritul credintei,prin tot cea ce face.!
am vizitat azi M-rea Rasca si am ramas impresionat atat de arhitectura cat si de pictura decorativa ce impodobeste edificiul la interior si exterior. In plus de asta, mi-a tresarit inima cand am observat schelele unui asa sperat santier de restaurare al picturii murale atat de necesar se pare. Ei si de aici incepe epopeea atat de cunoscuta urechilor mele, a lipsei de fonduri pt restaurare precum si interminabilele discutii in ceea ce priveste metodologia de interventie, discutii purtate interdisciplinar de altfel pana cand se surpa monumentul sau cad frescele.Nu amintesc aici pretul vehiculat pe cm/patrat de catre un umil vietuitor al manastirii deoarece il gasesc nejustificat si consider ca pretul negociat trebuie sa hraneasca multi specialisti de la MC spre asi exprima opinia si avizul de acolo de sus, bine ancorati in fotoliile comisiilor abilitate. Lucru firesc totul trebuie platit fiecare efort trebuie incununat de succes. Un lucru vreau doar sa subliniez ca platitor de impozite de altfel bani de unde se hranesc si cohortele de specialisti ce nu mai ies la pensie, de supracalificati si superdoctoranzi membri ai diverselor ordine de care nici ei nu mai tin cont omniprezenti suferinzi pe altarele restaurarii romanesti.FACETI PUBLICE SI TRANSPARENTE LICITATIILE SI OFERTELE D.LOR!!!Sunt tineri specialisti la fel de experti ca domniile vostre care isi doresc afirmarea in plan profesional, doar cinci nume imi vin rapid in minte de tineri ca ar putea reorganiza oricand mecanismele de clan ale comisiilor de patrimoniu si culte precum si ale celor de la Ministerul Culturii. Da-ti un leu si pentru M-rea Rasca pentru salvarea decoratiunilor murale si in acelasi timp cereti oferta cu care se efectueaza pe cm patrat restaurarea monumentului precum si documentatia aferenta la vedere al unui bun de patrimoniu al nostru al tuturor.
Cu stima un coleg de breasla