. Satul Ieud, atestat documentar in secolul al XIV-lea ca domeniu al voievodului Balc, nepotul lui Dragoş Vodă ,are gospodariile rasfirate de-a lungul vaii Ieudisorului, afluent al Izei.
Un document datand din 2 ianuarie 1365 (cand regele Luis I de Anjou ii confisca o jumatate din Domeniul Cuhea – incluzand si satul Joad lui Bogdan, uzurpatorul autoritatii unguresti din Moldova si i-o da fiilor lui Sas pentru a recompensa bunurile pierdute de acestia din urma, ca si pentru fidelitatea lor catre coroana), atesta existenta satului.
o prima datare considera ca Biserica de lemn (Biserica din Deal) – a fost ridicata in anul 1364 cu ajutorul voievodului Balc .Ea poarta hramul Nasterea Maicii Domnului, fiind numita pana astazi “Biserica din Deal”. Este construita in stil maramuresean din lemn de brad cu doua poale si ferestre foarte mici asezate pe doua randuri .
o parere diferita , mai sustinuta stiintific , asupra datarii bisericii gasiti aici , in urma datarii prin metoda dendrocronologica s-a concluzionat ca lemnul folosit a fost taiat in secolul XVII
Pictura bisericii stil bizantin primitiv a fost realizata in anul 1782 direct pe lemn iar la imbinari pe panza.
In podul bisericii s-a gasit in anul 1925 cea mai veche scriere in limba romana “Codicele de la ieud” (1391-1392), originalul se afla in prezent la Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti. (datarea codicelui este contestata de unii cercetatori , care il plaseaza doua secole mai tarziu)
. Pictura interioara a fost realizata de Alexandru Ponehalschi, la sfarsitul secolului XVIII . In naos, tema principala este Judecata de Apoi, care se desfasoara pe peretele de apus. Pe bolta naosului este reprezentat „Cel-Vechi-de Zile”, purtind pe piept Sfintul Duh sub forma de porumbel. Pe peretele lateral al boltii, intr-un registru continuu de la sud la nord, sunt reprezentate scene din Vechiul Testament.
Biserica Ieud-Deal a fost proiectată la vremea ei ca una de dimensiuni mari, capabilă să primească mai bine de 300 de credincioşi. Are o tindă unde stăteau în vechime doar femeile, apoi nava bărbaţilor şi altarul. Cele două spaţii pentru bărbaţi şi femei sunt egale. Înălţimea navei este egală cu lăţimea ei, o proporţie întâlnită şi la alte biserici maramureşene construite la începutul secolului al XVII-lea. Biserica este ridicată din bârne de molid. Tălpile şi portalurile sunt făcute din lemn de stejar, care este mai rezistent. Pereţii sunt ridicaţi din bârne fasonate cu barda, şi întăriţi cu cuie de lemn. sursa text : http://www.taifasuri.ro/taifasuri/religie/2218-biserica-din-ieud-deal-bijuterie-seculara-din-lemn.html
localizare :
[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.ro/maps?q=Ieud,+Jude%C8%9Bul+Maramure%C8%99&hl=ro&ie=UTF8&ll=47.661688,24.230347&spn=1.807279,4.22699&sll=47.532751,25.812871&sspn=1.811762,4.22699&oq=ieud+&hnear=Ieud,+Comuna+Ieud,+Jude%C8%9Bul+Maramure%C8%99&t=m&z=9 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]
super 🙂
multumesc ! 🙂
Ziua buna !, cred ca e urarea de pe la amiaza, acolo in Maramu… E un veritabil muzeu etnografic satul acela, aproape ca nu crezi ca e locuit, ca nu te afli cumva in fatza unor exponate care sa te tzina la distantza cu snururi si placutze „nu atingeti”… Este incredibil ca nicaieri nu e un plastic, o cana de metal rosie, ceva… (a, vazusem undeva o punga) daca nu cumva decorul a fost un pic „depoluat” inainte de foto…
multumesc de vizita , domnule Agachi !
satul este incredibil de frumos , merita sa-l cutreieri mai mult decit am facut-o eu !
o parte din foto chiar sint facute intr-un muzeu 🙂 , un muzeu privat ! , linga biserica din deal ( punga e tot din muzeu 🙂 )
am sa revin cu mai multe foto ..
superb! mai multe foto pls!
Pingback: Între ani… « Elenaagachi’s Weblog
recunosc aceste locuri!
am prins craciunul aici 🙂
ne-a colindat Stefan Hrusca la el acasa!
e de vis de sarbatori!
faine poze!
multumesc ! sper sa ajung si eu odata de Craciun pe acolo 🙂 !
nu am reusit sa ajung niciodata prin Maramu, dar imi doresc foarte mult..sunt niste tinuturi superbe..
Am fost de curand acolo. Biserica e cu adevarat frumoasa.
la Ieud lumea este foarte harnica, nu ai sa gasesti prea multe pungi pe jos. „Gazdoile” sunt toata ziua cu matura in mana, datorita lor avem un sat curat si frumos.
Pozele sunt superbe, pentru o secunda am avut impresia ca am ajuns acasa la mama. Multumesc.
Una dintre cele doua case de la Muzeul Ples (cea cu 2 camere) a fost a strabunicii mele 😀 foarte frumoase pozele!!
interesant lucru , multumesc de vizita !
foarte reusite pozele, reusesc sa transmita ceva din atmosfera specifica locului.
multumesc ! super pozele tale !
Foarte frumoase pozele!!!Ma bucur din suflet cand vad oameni interesati de istorie, de traditii, de locuri sfinte si de cultura in general…Sunt originara din Ieud, pentru mine reprezinta totul…si sper ca intr-o buna zi, sa fac ceva mai mult pentru conservarea acestor tradiţii care nu pot fi descrise decat cu cuvinete mari, si cu sufletul înmărmurit de emoţie…!
Va invit sa veniti cat mai multi sa vizitati Ieudul,…este superb indiferent de anotimp!
multumesc Ana ! de abia astept sa revad locurile astea.
Buna tuturor !
Tare mi-as dori sa cumpar o casa batraneasca in acest sat care ma duce la „origini” !
M-ar putea ajuta cineva cu oarece informatii sau ,mai bine,oferte ?
Multumesc !
Luciana
Iata si adresa mea de mail:thetis.oceanos@googlemail.com