. In 1993, Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului a sfintit piatra de temelie a noii biserici a manastirii. S-a stabilit ca manastirea va avea hramul Soborul Sfintilor 12 Apostoli. In ziua de miercuri, 30 iunie 1993, s-a praznuit pentru prima data hramul noii manastiri. In aceeasi zi, in cuvantul de invatatura adresat multimii de credinciosi, Prea Sfintitul Justinian a amintit hotararea ca la Barsana va fi manastire de maici. http://www.manastireabarsana.ro intre fotografii ..un scurt istoric local :
La Barsana au existat doua vetre monahale, la aproximativ opt – noua kilometri departare una de alta: una in partea sud-estica a hotarului, in locul numit Valea Slatinei, iar alta in partea sud-vestica a hotarului, pe dealul Humâna, la izvoarele vaii, care astazi se numeste Valea Hotarului, iar in documentele secolului al XIV – lea e amintita cu numele Valea Manastirii. Manastirea de pe dealul Humâna este aestata documentar de o diploma din 21 iulie 1390. Pana in prezent nu se cunosc alte documente care sa ateste existenta acestei manastiri. Dupa traditie Manastirea din Humâna a disparut in secolul al XVIII-lea, cand, prin actiunile uniatiei, au fost distruse mai multe manastiri de pe teritoriul Transilvaniei
Voievozii Balcu si Drag, carora li s-au alaturat si boierii din sat, au inzestrat manastirea cu terenuri arabile, fanete, paduri si alte bunuri, fiind in acest fel ctitorii manastirii iar Manastirea Barsana poate fi numita, pe drept cuvant, manastire voievodala. Treptat, averile manastirii s-au marit, dar a sporit si prestigiul ei ca vatra de spiritualitate romaneasca. Aici se pregateau preoti, cantori, zugravi. Cu toate interdictiile impuse de regimurile straine, Manastirea Barsana tinea legaturi cu marile centre ortodoxe din Tara Romaneasca si Moldova, de unde se procurau carti de slujba si invatatura, nu numai pentru trebuintele manastirii ci si pentru parohiile invecinate.
La 12 iulie 1791 manastirea a fost desfiintata, calugarii au fost alungati si s-au refugiat in Moldova la Manastirea Neamt. Atunci manastirea a fost devastata, chiliile si cladirile anexe distruse, averea confiscata: o parte a averii a trecut in proprietatea statului si predata manastirii greco-catolice de la Cernoc (Munkaci) iar, alta, inclusiv locul unde a fost manastirea, a devenit proprietate a bisericii parohiale din Barsana.
Dupa desfiintarea manastirii, pe vatra manastirii n-au dainuit decat biserica si staretia. Pentru a feri biserica de profanare si distrugere, credinciosii din Barsana au mutat-o, in 1806, chiar in vatra satului, in locul numit Podurile Jbârului, unde se mai poate vedea si azi. O data cu mutarea bisericii, a fost dusa in sat si staretia. In aceasta casa a functionat scoala confesionala romaneasca in timpul renumitului dascal Fabian.
Manastirea Barsana – Maramures
localizare :
[cetsEmbedGmap src=https://maps.google.com/maps?q=B%C3%A2rsana,+Maramure%C8%99,+Romania&hl=en&ie=UTF8&ll=47.814999,24.060059&spn=0.93234,2.113495&sll=37.0625,-95.677068&sspn=68.596606,135.263672&oq=barsana&hnear=B%C3%A2rsana,+Maramure%C8%99,+Romania&t=m&z=10 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]
Frumoase poze, insa mai frumos este locasul in realitate///Cred ca nu este lipsit de importanta faptul ca Barsana este amintita in documente inca din secolul XIV, iar in zona a existat viata monahala din timpuri imemoriale/ Am o curiozitate, tu chiar faci pozele astea *pe viu*sau le aduni de pe site-uri?Ai o pasiune pentru biserici si manastiri sau pentru istoria *noastra*?iulian.ciubotaru@yahoo.com
multumesc ptr comentariile pertinente .
toate fotografiile sint realizate de mine , unele realizate mai pe fuga decit ar trebui , eu fotografiez peste tot unde merg , si ce imi place , postez.
aici la Barsana , nu am fotografiat biserica veche , care a fost stramutata
sincer merita sa te abati de la drum si sa te oresti macar pentru cateva minute..este ca si cum ar fi raiul pe pamant..este absolut superb..
Foarte frumoase poza, si foarte frumos loc.
Am publicat si eu ceva despre cel mai placut loc din tara 🙂
http://de-weekend.blogspot.com/2011/01/maramures-taram-de-basm.html
super postul tau !