Conform traditiei , Biserica Albă din Baia este o biserică ctitorită de Ştefan cel Mare după victoria din 14-15 decembrie 1467 asupra ostilor lui Matei Corvin din apropierea localităţii Baia.
Thoader Saulescu în 30 august 1951 scria din „Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice ,, de C Bals : ,, Date precise asupra originii bisericii nu sunt; nici o inscriptie, nici un indiciu nu ne-a fost lasat sa descoperim cu ocazia lucrarilor de restaurare, cu toate ca s-a sapat la altar si sub fereastra altarului în speranta ca vom gasi ceva.`
www.bisericaalba.ro
Legenda spune că Ştefan a dat foc la localitate, mare parte din trupele maghiare găsindu-şi sfârşitul aici. Chiar Matei Corvin, se zice că ar fi fost rănit în luptă în partea dorsală de o săgeată cu trei vârfuri şi din învălmăşeala care s-a creat, a putut fugi călăuzit de un trădător moldovean care l-a trecut munţii în Ardeal. Se pare că trădătorul nu a scăpat şi, prins fiind, a fost închis într-o mină părăsită din apropierea localităţii Bogata (sat din actuala comună Baia) cunoscută sub denumirea de Groapa lui Hârjap (sau Borta lui Hârjap). Cheia cu care a fost încuiată uşa de la gura minei, zice legenda, a fost aşezată pentru vecie sub altarul Bisericii Albe.
I se spune Biserica Albă pentru că, în contradicţie cu tradiţia bisericească moldovenească, nu a fost pictată.
Biserica este construită în plan dreptunghiular din piatra brută şi cioplită. Bolţile şi turla sunt refăcute din cărămidă în vremea domniei regelui Carol I.în jurul anilor 1907-1914, ea a fost restaurata total, prin contributia Comisiu-nii Monumentelor Istorice si prin donatia ctitorului principal, Luxita Palade, prin intemediul mostenitorilor ( contributia s-a facut in urma unui proces)
În gazeta de Iasi Nr 69 din 19 iulie 1895 se gaseste publicat în întregime testamentul olograf a defunctei Lucica Paladi, prima sotie a Marchizului de Bedmar cu data de 19 iulie 1859 prin care instituie ca legatar universal al întregii sale averi si a mosiilor: Baia, Tâmpesti si Horodniceni din Moldova, pe fiul sau Don Rodrigo Acunia, caruia între alte obligatii îi impune urmatoarele:”Îi recomand de a nu vinde mosiile citate din Moldova decât la cea mai mare extremitate, de a pune ca sa se rezideasca biserica veche de la Baia si a privi bine pe vechii servitori ai familiei mele etc.” mai multe despre procesul prin care mostenitorii susnumitei au fost obligati sa plateasca pentru restaurare gasiti http://bisericaalba.ro/istoric.php
Biserica Alba – Baia- Suceava
Biserica Alba nu mai aste alba !
localizare :
In primul rand vreau sa fac o precizare, biserica Alba este atribuita lui Stefan cel Mare, pisania de aici nemaipastrandu-se pana in prezent/In al doilea rand restaurarea facuta in timpul lui Carol I, de arhitectul francez Leconte de Nouy, a insemnat o adevaratga vandalizare, asa cum s-a intamplat si cu alte ctitorii stefaniene( Sf. Nicolae din Iasi,Sf. Gheorghe din Harlau s.a, dar si cu trei ierarhii, ctitoria lui Vasile Lupu. Aceata modificare a insemnat adaptarea turlelor in spiritul arhitectural al secolului al XIX-lea, existand o tendinta de liniarizare a formelor. Totodata aceata culoare rosie a fost data de arhitectul francez, exact la fel ca si in cazul bisericii din Harlau.
multumesc de informatii , sint f bine venite
am modificat in textul articolului.
pozele astea imi trezesc multe amintiri in special din copilarie. este biserica din satul bunicilor mei; acolo unde se odihnesc si ei acum.
in ce an au fost facute?
septembrie 2008, multumesc de vizita Cris !
Pingback: biserica lui Petru Rares din Baia , Suceava , 1532 « Blogul lui Merlinlx
biserica alba nu mai este alba. desi cunoscuta tocmai prin particularitatea de a nu fi fost pictata niciodata; cineva (un copil al satului intors indestulat din state) s-a gandit sa doneze bani bisericii pentru a fi pictata in interior. din punctul meu de vedere s-a intamplat o mare prostie; sunt revoltata ca preotul paroh a fost de acord si nu s-a impotrivit tocmai pentru a pastra unicitatea edificiului. pacat ca s-a distrus cu bunastiinta.
inca n-am ajuns s-o vizitez in interior sa vad lucrarea. in septembrie voi merge in vacanta la baia.
sint de acord cu tine , trebuiesc aflate si argumentele preotului paroh , eventual si pozitia ministerului culturii.
f frumoase foto
iar comentariile destul de interesante
pacat ca strabunii nostri au fost in stare de atatea lucruri extraordinare iar acum noi urmasii nu stim decat sa „modernizam”, sa construim viitorul demoland trecutul (vezi si fostul parc din centrul comunei unde se ridica acum o falnica „primarie in stil european” de parca nu erau destule locuri unde sa se construiasca in ditamai comuna; deasemenea ruinele catedralei catolice care pe an ce trece devin tot mai invizibile datorita unor interese meschine, etc).
Felicitari preotului de la biserica Petru Rares (din centrul comunei) care a reusit restaurarea acesteia si a putut pastra o farama neschimbata din trecutul nostru zbuciumat in acest prezent in care noi parem ca vrem sa le facem in ciuda atat stramosilor cat si urmasilor nostri.
multumesc , ai dreptate in ce spui !